Karayılan PKK'nın çekilme tarihini açıkladı

Kandil'den yapılan açıklamada PKK'nın Mayıs ayının ilk haftasından itibaren sınır dışına çekileceği belirtildi.

Karayılan PKK'nın çekilme tarihini açıkladı
İmralı'da bulunan terör örgütü lideri Abdullah Öcalan'ın Nevruz'da yaptığı “sınırdışına çekilin” çağrısının ardından PKK'lıların çekileceği tarih Kandil'den gelen açıklamayla netleşti.

Kalabalık gazeteci topluluğuna konuşan Murat Karayılan, PKK üyelerinin Türkiye sınırları dışına 8 Mayıs'tan itibaren çıkmaya başlayacağını açıkladı.

Konuşmasında çözüm sürecinde İmralı'yla yapılan görüşmelere dikkat çeken Karayılan, Abdullah Öcalan'ın Nevruz'da yaptığı açıklamayla yeni bir sürecin başladığını ifade etti.

Çekilmeyi en kısa sürede gerçekleştireceklerini belirten Karayılan, PKK'nın hiçbir çatışmaya girmeden her zaman kullandığı güzergahlardan disiplin ve gizlilik içinde çekileceğini duyurdu.

İLK GÖRÜNTÜLER :

Murat Karayılan'ın Tarihi Konuşması - A (Tıklayınız)
Murat Karayılan'ın Tarihi Konuşması - B (Tıklayınız)

AJANSLAR ;

Murat Karayılan'In Basın Toplantısı  (Tıklayınız)

‘SALDIRI OLURSA ÇEKİLME DURUR'
Karayılan, herhangi bir saldırı yaşanması durumunda çekilmeyi durduracaklarını da vurguladı.

Sürecin 6 aşamalı şekilde devam edeceğini kaydeden Karayılan, bu süreçte, Kuzey Irak'a çekileceklerini ve Kürdistan yönetiminden bu dönemde anlayış beklediklerini de dile getirdi.

Bu süreçte bağımsız heyetlerin çalışma yapması gerektiğini sözlerine ekleyen PKK lideri, bu maddeleri sıralarken Türk Silahlı Kuvvetleri'nden gelecek bir saldırı durumunda çatışmazlık halinin sona ereceğini birkaç kez vurguladı.

Karayılan süreci baltalayabilecek girişimlerin engellenmesi için her iki tarafın da hatalıları tespit edip üzerine düşeni yapması gerektiğini kaydetti.

İLK AŞAMA ÇEKİLME SON AŞAMA SİLAH BIRAKMA
Karayılan, çekilmenin gerçekleşmesiyle birlikte birinci aşamanın sona ereceğini ve ikinci aşamada yasal düzenlemelerin hayata geçmesini bekleyeceklerini söyledi.

Normalleşme olarak tanımladığı üçüncü aşamayla birlikte çözüm sürecinin sona geleceğini dile getiren PKK lideri, bu noktadan sonra silahların bırakılacağını kaydetti.

Karayılan sürecin kesintiye uğramaması için 6 maddeyi şöyle sıraladı;


1- PKK hiçbir çatışmaya mahal vermeyecek şekilde, kendi inisiyatifiyle, öteden beri kullandığı güzergahları kullanarak, bir örgütlülük ve disiplin içinde geri çekilme işlemini tamamlayacak.

2- Devam eden hazırlıklar temelinde geri çekilme, 8 Mayıs 2013 tarihinde başlayacak. Geri çekilme, kademeli gruplar halinde planlanmış olup, örgüt üyelerinin hareket tarzı, gizliliği ve disiplini temelinde mümkün olan en kısa sürede tamamlanması hedefleniyor.

3- Geri çekilmede PKK'lıların üsleneceği yer Kuzey Irak. K. Irak'a çekilecek olan PKK'lıların güçlerinin resmi varlığına gereken anlayışı göstermelerini, başta Kuzey Irak Hükümeti olmak üzere ilgili güçlerden bekleniyor.

4- Geri çekilme esnasında Türk ordu güçlerinin de aynı duyarlılık ve ciddiyetle hareket etmesi isteniyor. Geri çekilen PKK'lılara yönelik herhangi bir saldırı, operasyon, bombardıman olması halinde geri çekilme derhal durdurulacak ve meşru savunma temelinde PKK misilleme yapmak istiyor.

5- PKK, çekilirken, Türk devlet güçlerinin de buna paralel olarak, herhangi bir askeri aktivite ve çatışmaya neden olabilecek tahriklerde bulunmaması ve fırsatçı yaklaşımlara yer vermemesi gerekmektedir. Bununla birlikte, geri çekilme sürecinin sağlıklı ve başarılı olabilmesi için, daha önce Öcalan'a mektuplarla ifade edildiği ve devletin de bilgisi dahilinde olan hususlara dikkat edilmesi önemli olacaktır.

6- Bağımsız heyetlerce sürecin izlenmesi, her iki taraftan da engel olabilecek hatalı yanları tespit etmesi, sürecin sağlıklı gelişmesine imkan sunacaktır.