İzto Başkanı Demirtaş Açıklaması

İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, beş Yunan Adası'nda kapıda vize alınması uygulamasının, adalara giden Türk turist sayısını artırdığını belirtti.

Yunanistan'ın Sakız Adası Belediyesi Turizmi Tanıtma ve Geliştirme Komitesi, İZTO'yu ziyaret etti.

Komiteyi karşılayan Demirtaş, 1992 yılından bu yana harcanan çabaların bugün olumlu sonuçlarını aldıklarını ve mutlu olduklarını söyledi.

Demirtaş şöyle konuştu:

"Yunan adalarını ziyarete başladığımız yıllarda polis koruması olmaksızın sokaklarda dolaşamazken, bugün Yunanlı dostlarımız ayağımıza kadar gelip bizi ülkelerine davet ediyor. Vize konusunu bir kez daha dile getirmek istiyorum. Özellikle yeşil pasaporta vizenin kaldırılmasının ardından Sakız, Türklerin en fazla ilgi gösterdiği adaların başında geliyor. Geçen yıl beş Yunan Adası'nda başlatılan 'kapıda vize alınması' uygulaması, adaya giden Türk turist sayısını artırdı. Çeşme'den Sakız'a geçiş yapan turist sayısı kimi gün 650'lere çıkıyor. Feribotlar dolu olarak gidiyor. Haftasonu için her hafta adaya giden aileler var. 2008'de Çeşme'den Sakız Adası'na giden turist sayısı 40 bin iken, yeşil pasaporta vizenin kalkmasıyla 2012 yılında 80 bini aştı."

Türkiye'den Yunanistan'a giden Türk turist sayısının yıllık 500 bin civarında olduğunu, Türk turistlerin 5'te birinin Sakız Adası'nı tercih ettiğini hatırlatan Demirtaş, Yunanistan'a 1 ile 3 gün olan girişlerinde vize uygulaması kaldırılıncaya kadar ortak mücadele edeceklerini kaydetti.

Heyetin, adanın tanıtımı için yeni bir rehber hazırladığını ve Yunanca, İngilizce, Türkçe basıldığını ifade eden Demirtaş, "Tanıtım rehberinde adadaki kültürel, sosyal, dini ve benzeri etkinliklerle, adet ve gelenekler tanıtılıyor. Sakız'a gitmek isteyenler bu rehbere bakarak hangi tarihte, hangi etkinliklerin olacağını rahatlıkla görebilecekler. Böylece şu anda turizmde yeni trend olan deneyimsel turizm aktivitelerini birebir tecrübe edebilecekler" diye konuştu.

-"Yunanistan olarak vizenin kalkması için çalışıyoruz"-

Sakız Belediye Başkanı Polidoros Lambrinudis de Demirtaş'a teşekkür ederek, Sakız Adası'nda yıl boyunca süren turizm aktivitelerinin tanıtımı amacıyla İzmir'de bir araya geldiklerini ifade etti.

Türkleri Paskalya'da düzenlenen Roket Savaşı için Sakız Adasına beklediklerine değinen Lambrinudis, "Geçen yıl Yunanistan'a gelen Türk turist sayısı 500 bin iken, Türkiye'ye gelen Yunanların sayısı 70 bine ulaştı. Eğer vize kalksaydı bu rakam daha da fazla olacaktı. Yunanistan olarak vizenin kalkması için çalışıyoruz" diye konuştu.

Yunanistan'ın İzmir Başkonsolosu Teodor Çakiris ise ziyarette "İnsanlarımızın, özellikle gençlerimizin tanışması gerekir. Gelecekle ilgili umutlarımızın birbirimizi tanımaktan geçtiğine inanıyorum. Demirtaş, en zor dönemlerde bile Yunanistan ve Türkiye ilişkilerine olan inancını kaybetmedi, çok çalıştı. Bugün geldiğimiz durum tesadüf değildir" diye konuştu.

Turizmi Geliştirme Komitesi Başkanı Kostas Mundros da Sakız'la ilgili 4 bölümden oluşan görsel bir sunum yaptı.

Muhabir: Rena Nuri

Yayıncı: Serdar Yılmaz
Kaynak: AA