Klasik Müziğin Sırrını Keşfettiler

Kütahya Sosyal Bilimler Lisesi öğrencisi farklı müzik türleri dinletilen öğrencilerin okuduklarını anlama düzeyinin ölçümüyle ilgili bir proje gerçekleştirdi.

Klasik Müziğin Sırrını Keşfettiler
Araştırma sonucunda klasik müzik dinleyen öğrencilerin okuduklarını daha iyi anladıkları ortaya çıktı.
Kütahya Sosyal Bilimler Lisesi 9.sınıf öğrencisi Büşra Arslan “Farklı müzik türleri dinletilen öğrencilerin okuduklarını anlama düzeylerinin ölçümü” ile ilgili proje gerçekleştirdi. Liseli öğrenci Tübitak’ın ortaöğretim öğrencileri proje yarışmasında bölge 2.si oldu.

Sosyal Bilimler Lisesi öğrencisi Büşra Arslan’ın projesi ile farklı müzik türlerini dinleyen öğrencilerin okuduklarını anlama düzeylerini öğrenciler üzerinde onlara çeşitli müzikler dinleterek gerçekleştirdi.

Büşra Arslan, şunları söyledi: “Farklı müzik türleri dinletilen öğrencilerin okuduklarını anlama becerileri üzerine bir çalışma yaptım. Çalışmayı yapmamın nedeni öğrenciler yurt etüdlerinde ders çalışırken müzikle ders çalışmayı seviyorlar. Veliler ve belletmenler onların müziksiz ders çalışmaları tavsiyesinde bulunuyorlar. Ama öğrenciler bu ikazları dikkate almıyorlar. Ben de onların okuduklarını anlama üzerinde dinledikleri müziklerin etkisi var mı yok mu diye araştırmak istedim. Çalışmayı ilk önce Kütahya Sosyal Bilimler Lisesi hazırlık sınıfı öğrencilerinden 53 öğrenciyi seçtim. Deneyimde kullandığım paragraf sorularını ÖSYM’nin hazırladığı paragraf sorularından geçtim. Onları 10’arlı guruplar halinde ayırdım. Çalışmamda kullandığım müzik türlerinin seçmemde kendime bir ölçüt aldım. Ölçütümde kullandığım müzik türlerini müziğin en çok dinlenen müziklerini seçtim. Kulaklık ile müzik dinleterek paragraf sorularını çözdüler. Sonuçlar şu şekilde, klasik müzik dinleyenler yüzde 30 oranında daha çok başarılı oldular. Popüler müzik dinleyenler yüzde 5 oranında daha çok başarısız oldular. Türk hevy metal dinleneler yüzde 2 oranında başarıların arttırdılar. Türk halk müziği dinleyenler %1 oranında başarılarını arttırdılar. Türk arabesk müziği dinleyenler yüzde 2 oranında başarılarını düşürdüler. Tavsiyem odur ki siz bir veli yada bir öğretmen iseniz öğrencilere ders çalışırken müzik dinleme tavsiyesinde bulunmayın. Onlara klasik müzik dinleme tavsiyesinde bulunun.”

"DAHA ÖNCE ROCK TARZI MÜZİKLER DİNLERDİM"
Ders çalışırken pop müzik dinleyen öğrencilerden Doğukan Zengin araştırmanın sonunda klasik müzik dinlemeye başladıklarını söyledi: “Ben ders çalışırken müzik dinlerdim. Daha çok pop müzik ve rock tarzı müzikler dinlerdim. Ama Büşra arkadaşımın yaptığı araştırma sonucunda pop müziğin öğrenci başarısını düşündüğünü öğrendim. Ve klasik müziğin ders çalışırken öğrenci başarısını arttırdığını öğrendim. Bundan sonra ben de ders çalışırken klasik müzik dinliyorum ve klasik müziğin derslerime faydalı olacağına inanıyorum”dedi.

Çocuklarının müzik dinleyerek ders çalışmalarına tepki gösteren veliler, bundan sonra onları klasik müzik dinlemeye sevekedeceklerini ifade ettiler.

Veliler, “Çocuklarımıza kardeşlerimize müzik dinleyerek ders çalışmasının uygun olmadığını düşünürdük hep. Ama klasik müziklerin dingin müziklerin Ders çalışırken çocuklara daha faydalı olduğunu konuları daha iyi anladıklarını öğrendik. Bu bizim için önemli bir şey. Özellikle anne babalar için veliler için arabesk müziğin anlamayı düşürdüğünü öğrendik. Bundan sonra bizde çocuklarımıza bu yönde müzik dinlemeye yönlendiricez” diye konuştular.

"PROJEMİZ BÖLGE BİRİNCİSİ OLDU"
Kütahya Sosyal Bilimleri Lisesi Edebiyat öğretmeni aynı zamanda projenin danışman öğretmeni olan Ahmet Uslu, “Öğrencimiz Büşra farklı müzik türlerinin öğrencilerin anlamaya etkisi üzerine etkisini ölçtü. Bu projede ben danışman öğretmendim. Öğrencimiz bu proje ile Tübitak’da bölge ikincisi oldu. Biz bu projeye başlamadan önce deneye başlamadan önce öğrencilerimize genelde ders çalışırken müzik dinlemeyin tavsiyesinde bulunuyorduk. Ancak öğrencilerimiz bunu aksine müzikle daha iyi anladıklarını söylüyorlardı. Öğrencimiz bunu araştırdı sonuçlar ortada. Öğrenciler ders çalışırken müzik dinlemeli mümkünse de klasik müzik dinlemeli" şeklinde konuştu.

Psikolog Kamil Yoşumaz bilimsel olarak klasik ve rahatlatıcı müziklerin anlamayı arttırdığını söyleyerek, “Lise dönemindeki yoğun kaygılı stresli olan dönemdeki çocukların bu tarzda kişiyi rahatlatıcı dinginlik verici müzikleri tercih ettikleri zaman, ders çalışmalarındaki verimliliğin birer kat fazla bir şekilde gün yüzüne çıktığı şu anda günümüzde yapılan çalışmalarda da bu durum mevcuttur" ifadelerini kullandı.
Kaynak: İHA