Urla'da "tbmm'nin 93. Yılında Egemenliğe Bakış Paneli" Düzenlendi

Urla Belediyesi, İzmir İli Çiftçi Örgütleri Güç Birliği Platformu, KÖÖY-KOOP ve Üretici Gazetesi'nin işbirliğiyle "TBMM'nin 93. yılında Egemenliğe Bakış Paneli" düzenlendi.

Atatürk Kültür Merkezi'nde düzenlenen panelde konuşan CHP İzmir Milletvekili Musa Çam, Avrupa'da otoriter diktatörlük rejimleri varken Türkiye'de demokratik cumhuriyetin kurulduğunu ve iki temel ilkenin siyasete yön verdiğini söyledi.

İlk ilkenin kan, ırk, kafatası ölçütlerini reddeden ve etnik kimlikleri yerel, yöresel bağlılıkları aşan bir ulusal kimlik anlayışı, etnik ve sosyolojik kimliği inkar etmeden ama onun da tutsağı olmadan daha yüksek bir ulusal kimliğe geçişi amaçlayan bir ulusallaşma politikası olduğunu kaydeden Çam, "Etnik kimlik herkesin kendi şerefi ve onurudur. Ama etnik kimliği ne olursa olsun hepimiz laik Türkiye Cumhuriyeti'nin eşit birer parçasıyız. Bizim modernleşmemizde böyle bir uzlaşma anlayışı vardır" dedi.

Çam, ikinci temel ilkenin ise din, siyaset ve laiklik anlayışı ile ilgili olduğunu ifade ederek, Müslüman bir toplumda en geniş ibadet özgürlüğü ile laik bir devlet düzeninin birlikte sürdürülebilmesinin, pek çok kişinin gözünde Türkiye'yi örnek bir ülke haline getirdiğini vurguladı.

Çam şunları kaydetti:

"Milli irade, milli egemenlikle bir bütündür. İktidar da muhalefet de milli iradenin, milli egemenliğin bir parçasıdır. Milli egemenlik tek başına demokrasi demek değildir. Milli egemenliğin demokrasiye dönüşebilmesi için gerçekten güçlü bir yargıya ve hukukun üstünlüğü anlayışına ihtiyaç vardır.

23 Nisan'da tüm çocukların Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramını kutluyor ve bizlere dünyada hiçbir örneği olmayan üç bayram olan 23 Nisan'ı çocuklarımıza, 19 Mayıs'ı gençlerimize ve 29 Ekim'i tüm ulusumuza armağan eden büyük önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve arkadaşlarını saygıyla minnetle anıyorum."

AK Parti İzmir Milletvekili Rıfat Sait de cumhuriyetin yasama, yürütme ve yargı organlarından oluştuğunu, bunlardan yasama ve yürütmenin halk tarafından seçildiğini ancak yargının da halk tarafından seçilmesi gerektiğini ifade etti, bu durumun halk tarafından konuşulması gerektiğini, her üç organın bağımsız olarak çalışması gerektiğini söyledi.

İzmir Çiftçi Örgütleri Güç Birliği Platformu Dönem Sözcüsü Prof. Dr. Mustafa Kaymakçı'nın da panelist olarak yer aldığı panelin başkanlığını Üretici Gazetesi İmtiyaz Sahibi KÖY- KOOP Basın Danışmanı Tuncer Beydağ üstelendi.

Muhabir: Göksel Kayseri
Kaynak: AA