Suriye İçin Toplanan Ülkeler Ortak Açıklama Yaptı

Suriye’de yaşananları konuşmak üzere İstanbul’da bir araya gelen Türkiye’ ABD, Almanya, Birleşik Arap Emirlikleri, Fransa, İngiltere, İtalya, Katar, Mısır, Suudi Arabistan, Ürdün ve Türkiye dışişleri bakanları, toplantı sonucuna ilişkin ortak açıklama yaptı.

Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan yazılı açıklamada, gelişmeleri gözden geçirmek üzere 20 Nisan tarihinde İstanbul'da bir araya gelindiği hatırlatılarak; bakanların, rejimin şiddet kampanyası sonucu Suriye'de oluşan durumdan derin kaygı duyduklarını dile getirdiği, ihtilafın sona erdirilmesini teminen acilen harekete geçilmesi gerekliliği hususunda mutabık kaldıkları belirtildi.

Bakanların, 28 Şubat tarihli Roma Toplantısı’nda yapılan görüş alışverişine atıfla, Suriye ihtilafına Cenevre Bildirisi çerçevesinde uygun bir siyasi çözüm bulunmasına yönelik güçlü desteklerini yinelediklerine işaret edilerek, “Ulusal Koalisyon'un, Suriye'de siyasi çözüme yönelik çalışmalarını memnuniyetle karşılamışlar ve buna desteklerini ifade etmişlerdir. Beşşar Esed ve yakın ekibinin Suriye'nin geleceğinde yeri olmayacağına, daha fazla kan dökülmesinin önlenmesi ve tüm Suriyelilerin haklarının ve çıkarlarının korunacağı birleşik bir Suriye’ye ulaştıracak düzenli bir geçiş için gerekli zeminin hazırlanmasını teminen, yetkilerini geçiş yürütme organına devretmesinin elzem olduğuna yönelik güçlü inançlarını yinelemişlerdir.” denildi.

SURİYE KOALİSYONUNA GENİŞ DESTEK
Suriye halkının, meşru temsilci olarak tanıdıkları Ulusal Koalisyon'un, devrimin hedeflerine ve temel ilkelerine bağlı tüm Suriyelileri kucaklayarak, zeminini daha da genişletmesinden duyulan memnuniyetin dile getirildiği açıklamada, "Ayrıca, Arap Ligi'nin Suriye sandalyesinin Suriye Devrimci ve Muhalif Güçler Ulusal Koalisyonu'na devredilmesi kararını takdirle karşılamışlardır.
Ulusal Koalisyonun, Suriye'deki rejime karşı mücadelesinde bağlı kalacağını açıkladığı, aşırıcılığın güçlü bir şekilde reddedilmesi ve kimyasal silah kullanılmamasını da içeren anlayış ve temel ilkeleri içeren deklarasyonu memnuniyetle karşılamışlardır. Katılımcı ülkeler, bu yükümlülükler ışığında, Koalisyona bağlı tüm kurumlara yönelik desteklerini genişletmek ve geliştirmek hususunda anlaşmışlardır.
Bakanlar, Roma Toplantısı'nda Suriye halkının meşru müdafaa hakkına ve sahada güç dengesinin değiştirilmesi gerekliliğine yaptıkları vurguyu hatırlatmışlardır. Bu bağlamda, rejim karşısında Suriye muhalefetine yönelik yardımlarını artırmayı ve derinleştirmeyi kararlaştırmışlardır. Bu anlayıştan hareketle, Koalisyon bünyesindeki Yüksek Askeri Konsey'e (YAK) dönük mevcut yardım akışını gözden geçirmişler; YAK'a yönelik ilave destek taahhütlerini ve vaatlerini memnuniyetle karşılamışlardır. Tüm askeri yardımların münhasıran YAK üzerinden sağlanması taahhüdünde bulunmuşlardır.” görüşlerine yer verildi.

FÜZE KULLANIMI KINANDI
Toplantıda, Suriye'deki rejim tarafından sivillere yönelik balistik füzeler kullanılmasının güçlü biçimde kınandığı, bu suçun durdurulmasını teminen harekete geçmek hususunda mutabık kalındığı dile getirilen açıklamada, Suriye'de kimyasal silah kullanıldığına dair iddialarla ilgili BM tarafına, söz konusu iddiaların doğruluğunun ivedilikle ortaya konması çağrısı yapıldı. Sonuca ilişkin açıklamada şöyle denildi:
“Rejimin, bu iddiaları soruşturmakla görevlendirilen BM araştırma misyonunu engellemesini kınamışlar ve bu yaklaşımın rejimin sorumluluğuna delalet ettiğine dair inançlarını belirtmişlerdir. Bu konuyu yakından takip edeceklerini ve söz konusu iddialar doğrulandığı takdirde vahim sonuçları olacağını belirtmişlerdir.
Suriye halkına yönelik terör kampanyasında destek verenleri askeri teçhizat, silah ve silahlı birimler temin etmeyi durdurmaya ve evrensel insan hakları değerlerine sahip çıkmaya davet etmişlerdir.
ACİL VE SOMUT ÖNLEMLER
Suriye'de giderek kötüleşen insani durumdan duydukları kaygıyı dile getirmişler ve Suriye halkının acılarını hafifletmek için uluslararası toplumu acil ve somut önlemler almaya davet etmişlerdir. Bu çerçevede, hayat kurtarmaya ve sivilleri korumaya matuf yeni yollar geliştirilmesinin ve Suriye’de daha geniş alanlara insani erişim sağlanması gerekliliğine vurgu yapmışlardır.
Dışişleri bakanları toplantısında, ayrıca, sınır ötesi insani yardım operasyonlarının öneminin altı da çizildi. Bu kapsamda; yardıma muhtaç durumdaki birçok bölgeye güvenli erişim imkanı bulunmaması ışığında ilgili uluslararası aktörleri ve örgütleri bu tür faaliyetleri yürütmeye teşvik ve ihtilaf taraflarına çizgi ötesi insani operasyonlara müdahalelerine son vermeleri ve bunları kolaylaştırmaları çağrısı yapıldı.
SURİYE HALKINA YARDIMDE EŞGÜDÜM VE İŞBİRLİĞİ
Bunun yanında, uluslararası toplum; Suriyeli mültecilere ev sahipliği yapan ülkelere artan insani ihtiyaçların karşılanabilmesini teminen daha fazla maddi destek sağlamaya ve mülteci sorununu yük paylaşımı ilkesi uyarınca uygun yol ve tedbirler marifetiyle ele almaya davet edildi.
Cenevre Bildirisi çerçevesinde siyasi çözüme yönelik birleşik taahhüdümüzü ifade ederken, Suriye rejiminin bu fırsatı reddetmesi halinde, yardımlarımızın genişletilmesi bağlamında ilave açıklamalarda bulunulacaktır. Suriye halkına yardım etmek amacıyla yakın eşgüdüm ve işbirliğinin sürdürülmesi kararlaştırıldı.”