Kültür Festivalinde Ülkenin Zengin ve Renkli Kültürü Tanıtıldı

Birçok etnik grup, inanç, dil ve kültürün bir arada yaşadığı 180 milyonluk Pakistan'da ülkenin bütün renkleri başkent İslamabad'daki kültür festivalinde bir araya geldi.

İslamabad'da turistlik amaçlı inşa edilen Lork Virsa köyünde düzenlenen kültür festivalinde her eyalet ve bölge kendi müzik, dans, el sanatları ve yemek kültürünü sergileme imkanı buldu.

Pakistan'da bu yıl ikincisi düzenlenen festivali izlemek için yurt içi ve dışından çok sayıda kişi İslamabad'a geldi. 10 gün süren kültürel etkinliklerde ülkenin en ücra bölgelerinde yaşatılan kültür izleyicilerle buluşurken, yerel ve uluslararası medya ve programcılar festivale yoğun ilgi gösterdi.

Olumsuz coğrafi yapısı, iklim şartları, ulaşım koşulları nedeniyle fazla tanınmayan ülkenin güneybatısındaki Belucistan ile kuzeybatısındaki Paktunva ve Gilgit-Baltistan bölgelerinin müzik, dans gösterileri izleyicileri büyüledi.

Dünyanın değerli taş madenlerinin bulunduğu ve taş işlemeciliğinin öne çıktığı Veziristan bölgesine ait zümrüt, yakut, akik ve firuze gibi değerli taşlar ustaların elinde hayat bulurken, Keşmir'in yüksek dağlarında yetişen dağ keçilerinin yününden elde edilen kaşmirden yapılmış şal ve kalpaklar satışa sunuldu.

Ülkenin en büyük ve kültürel bakımdan en zengin eyaleti olan Pencap'ı tanıtmak için kurulan platformlarda kamyon süsleme sanatı, ahşap ve deri işlemeciliği dikkati çekerken, güneydeki, deniz ve çölün iç içe geçtiği en sıcak bölge Sind'in tanıtımında deve kervanları, hurma ağaçları ve bitki liflerinden yapılmış ev eşyaları ile deve ve koyun yününden yapılmış çadırlar ön plana çıktı.

Festivalde, sanatçıların bölgesel müzik aletleri eşliğinde yerel dil ve şivelerle söylediği şarkılar Pakistan'ın kültürel farklılıklarını, zenginliğini gözler önüne serdi.

Muhabir: Erkan Yiğitsözlü

Yayıncı: Şermin Coşkun
Kaynak: AA