Babacan'dan resmi temaslar

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Washington temasları kapsamında ABD Hazine Bakanı Jack Lew'un yanı sıra ABD yönetiminin farklı bakanlıklarından oluşan karma heyetle görüştü ve ABD ile AB arasındaki Transatlantik Ticaret ve Yatırım Ortaklığı süreciyle ilgili olarak, "Türkiye'nin de bu resmin parçası olması gerektiğine yönelik farkındalığın bu kadar erken aşamada, daha onlar müzakereye başlamadan oluşması çok güzel" dedi.

Babacan, Washington temaslarının ardından düzenlediği basın toplantısında, ABD Hazine Bakanı Lew ile de görüştüklerini kaydetti.

Lew'in göreve yeni başlaması nedeniyle görüşmenin daha çok "hayırlı olsun" ziyareti şeklinde olduğunu anlatan Babacan, Lew ile Ortadoğu'daki gelişmeleri değerlendirdiklerini, Türk ve Amerikan ekonomisini ele aldıklarını söyledi.

Bir soru üzerine, Lew ile görüşmesinde İran konusuna birkaç dakika değinildiğini ifade eden Babacan, kendilerine bu konudaki görüşlerinin sorulduğunu ve kendisinin de Türkiye'nin bakışını ilettiğini vurguladı.

Babacan, bir başka soru üzerine, Türkiye'nin İran ile ilgili finans trafiğinin Halk Bankası üzerinden götürüldüğünü, Halk Bankasının da hem ABD hem İran hazineleriyle doğrudan güzel diyalog hattı bulunduğunu dile getirdi. Türkiye'nin İran'dan doğalgaz ve petrol aldığını hatırlatan Babacan, "Halk Bankası kendi inisiyatifi, kendi kararı ve kurduğu diyalogla İran ile işbirliği yapan bankamız" dedi.

-ABD yönetiminden karma heyetin ziyareti...-

Bunun yanında Beyaz Saray yetkilileri, ABD Ticaret Bakan Vekili Rebecca Blank, ABD Ticaret Temsilcisi Vekili Demetrios Marantis ve ABD Dışişleri Bakanlığının ekonomik büyüme, enerji ve çevreden sorumlu Müsteşarı Robert Hormats'dan oluşan karma heyetin kendisinden randevu talep ettiğini belirten Babacan, heyetle birlikte ABD ve AB arasındaki Transatlantik Ticaret ve Yatırım Ortaklığı süreci başta olmak üzere çeşitli konuları ele aldıklarını söyledi.

Babacan, ABD'nin ortaklıkla ilgili olarak 90 günlük Kongre sürecinin başladığını hatırlatarak, "Görüşmelerimiz sonrasında bizdeki intiba, TTIP'nin hem takvimi hem de içeriği konusunda, alan ve kapsamın ne olacağı noktasında daha yolun çok başında oldukları yönünde oldu" bilgisini verdi.

Bu fikrin üç yıldır dillendirildiğini ama Kongre'den görüş alma sürecinin bile daha yeni başladığına dikkati çeken Babacan, "Bunun müzakeresinin daha yıllarca süreceğini söylüyorlar. Biz de görüşümüzü ilettik. Türkiye'nin resmin dışında kalmaması gerektiğini ifade ettik" diye konuştu.

-"Farkındalığın bu kadar erken aşamada oluşması çok güzel"-

Babacan, ABD Dışişleri Bakanı John Kerry'nin geçtiğimiz günlerde Kongre'de "Türkiye'nin sürecin dışında kalmak istemediğini" açıkça belirtmesiyle ilgili olarak da şunları kaydetti:

"Bu farkındalığın bu kadar erken aşamada, daha onlar müzakereye başlamadan oluşması çok güzel. Daha bu kadar erken aşamada, şimdiden kafalarında Türkiye'nin de bu resmin bu resmin parçası olması gerektiğine yönelik intiba yavaş yavaş oluşuyor. Bunu AB tarafında da önemli ölçüde oluşturduk. Ama daha detay için çok erken, çünkü onların ne yapacağı, neyi ne kadar konuşacağı daha belli değil, ısınma turları daha Haziran ayında başlayacak. Kimine göre uzun yıllar sürecek, kimine göre birkaç yılda bitecek."

Müzakerelerde detayların çok önemli olduğuna işaret eden Babacan, bir tarafta 50 eyaletin, diğer tarafta 27 ülkenin bulunduğuna dikkati çekerek, özellikle tarım gibi alanlarda ilgili sektörlerden seslerin yükseleceğini, parlamentolarda birçok tartışmaların olacağını kaydetti.

Babacan, "Dolayısıyla kolay süreç olmayacak, zor ve meşakkatli bir sürece giriyorlar ama ta işin başında Türkiye'yi iyi bir şekilde zihinlerinde yer ettirdik. Sayın Kerry'nin kendiliğinden konuyu açmasının yanında karma heyetin benden bu konu için randevu istemesi de bu noktada önemli" dedi.

Muhabir: Barışkan Ünal - Mehmet Toroğlu

Yayıncı: Zekeriya Gülün
Kaynak: AA