Alman Çoğulcu Toplumu Göçmenlerden Asimilasyon Beklemiyor

Almanya Başbakanı Angela Merkel, geçen sene başlattığı ‘vatandaşlarla diyalog’ projesinden sonra google chat aracılığıyla 6 vatandaşla canlı yayında uyum hakkında konuştu.

Alman çoğulcu toplumunun burada yaşayan yabancı insanlardan asimilasyon beklemediğini belirten Merkel, eski Cumhurbaşkanı Christian Wulf’un ‘İslam Almanya’ya aittir’ sözünü de hatırlattı.

Başbakan Angela Merkel, google chat aracılığıyla 6 vatandaş ile yaptığı video konferansında başta uyum olmak üzere farklı konuları tartışma imkânı buldu. Özenle seçilen katılımcılarla bir saat boyunca konuşan Merkel, Alman çoğulcu toplumunun burada yaşayan yabancı insanlardan asimilasyon beklemediğini söyledi.

Almanya Başbakanı, bunun yerine ortak temelin ve değerlerin iyi bir gelecek için önemli olduğunu kaydetti.

Angela Merkel, sürekli Almanya’da yaşamak isteyen insanlar için toplumda belirli kolaylıkların sunulması gerektiğini belirterek, burada göçmenlerin de kendi çabalarının önemli bir unsur olduğunu sözlerine ekledi.
Merkel, kendisine tıp öğrencisi Hani Muhammed tarafından yöneltilen "Almanya’da nasıl bir biz ruhu oluşturabiliriz" sorusuna, “Almanlar ile göçmenlerin birbirine ilgi duyması gerekiyor, tanışmamız gerekiyor. Birbirimize yaklaşmamızı kazanç olarak görmeliyiz. Bu kazancı aslında yıllardır öğreniyoruz.” cevabını verdi.

Öncü kültürün (Leitkultur) değiştiğine dikkat çeken Merkel, Almanya’da Hıristiyan Yahudi kültür mirasının varlığını doğruladı. Ancak eski Cumhurbaşkanı Christian Wulff’un sözlerini hatırlatan Merkel, “Cumhurbaşkanı Wulff’un da dediği gibi İslam Almanya’ya aittir. Müslümanlar burada yaşıyorlar ve şimdi 50 veya 100 yıl öncesine göre bir değişiklik var. Bir toplum bu şekilde büyür ve değişir.” dedi.

Ülkedeki demografik değişime de değinen başbakan, “İyi olan bir şey var, Almanya olarak yaşlanıyoruz. Yaşlı insanlarımız çoğalıyor ve genç insandan ziyade daha çok göçmen gençlerimiz olacak. Şirketler göçmen genç kalifiye elemanlara ilgi duyuyorlar” ifadelerini kullandı.
Vatandaşlarla görüşen Merkel, uyum konusunda başarı serüvenlerinin görülmesi gerektiğine dikkat çekerek, bunun için iş bulma ajansının ve sivil toplum kuruluşlarının, spor kulüpleriyle daha iyi işbirliğinde bulunarak göçmenlere iş ve staj imkânı bulma konusunda yardım sağlamaları gerektiğini söyledi.

Merkel, Almanca dili öğrenmenin göçmenlere topluma katılımı, eğitime ve iş imkânı sağlayacağını hatırlattı. Almanca dil desteğinin bu yüzden mümkün olduğunca erken başlaması gerektiğini kaydeden Merkel, “Devlet dört yıllık dil desteği için dört bin anaokuluna 400 milyon Euro yatırımda bulunuyor.” diye konuştu.