Gül: Letonya’yı Hep Bağımsız Ülke Olarak Gördük

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Türkiye’nin Letonya’yı 1925 yılında bağımsız ülke olarak tanıdığını ve bundan sonraki ilhak ve işgalleri tanımadığını söyledi.

Letonya Cumhurbaşkanı Andris Berzins’le görüşmesinin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında konuşan Gül, “Türkiye ve Letonya çok eski dostlardır. 1925 yılında aramızda diplomatik ilişkiler kurulmuştur. Türkiye Letonya’yı tanımıştır, bu geçen süre içerisinde işgal ve ilhak kararlarını hiçbir şekilde tanımamıştır ve daima Letonya’yı hep bağımsız ülke olarak görmüştür.” dedi.

1940 yılında Sovyetler Birliği'nin ilhak ettiği Letonya, 2. Dünya Savaşı sırasında Nazi Almanyası tarafından işgal edilmiş ve savaş bittiğinde yeniden Sovyetler'in eline geçmişti.Abdullah Gül, 1991 yılında Sovyetler Birliği’nden bağımsızlığını kazanmasının ardından iki ülke arasındaki ilişkilerin geliştiğini dile getirdi. Letonya’nın Avrupa-Atlantik kurumlarında yer almasını daima desteklediklerini belirten Gül, 300 milyon dolarlık ticaret hacminin büyüme potansiyeli olduğunu da sözlerine ekledi.Türkiye’nin AB üyeliğine verdiği destekten dolayı Letonya’ya teşekkür eden Gül, Riga’nın 2015 yılında AB dönem başkanlığı yapacağını hatırlattı. Abdullah Gül, Letonya’ya Türkiye’nin AB süreciyle ilgili tezlerini anlattıklarını ve AB toplantılarında bunları bilip ifade etmelerini istediklerini aktardı.Letonya Cumhurbaşkanı Andris Berzins ise NATO üyeliği sürecinde verdiği destek için Türkiye’ye teşekkür etti. Letonya’da 114 Türk öğrencinin eğitim gördüğünü ifade eden Berzins, “Enerji, kültür ve eğitim konularında daha çok işbirliği yapmak istiyoruz. Dünyanın en büyük 10 ekonomisi içinde yer almak istemeniz bizim için de çok önemli.” diye konuştu.

Basın toplantısı öncesinde iki ülke arasında ulaştırma ve lojistik sektöründe işbirliğine dair niyet mektubu imzalandı .