Cumhurbaşkanı Gül, Letonya Cumhurbaşakanı Berzins İle Görüşmesini Değerlendirdi

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, başkent Riga'daki resmi temaslarının ilk gününde Letonyalı mevkidaşı Andris Berzins ile bir araya geldi.

Liderler daha sonra düzenlenen ortak basın toplantısında görüşmeyi değerlendirdiler. Cumhurbaşkanı Gül, Riga'nın, Baltık ülkeleri içinde gördüğü ilk şehir olduğunu belirterek, "Tabiat güzelliği ve mimarisi ile daima hep gönlümde ayrı bir yeri olmuştur. Daha önce de Riga'ya iki kez dışişleri bakanı olduğum dönemlerde gelmiştim" dedi.

Gül, "Biraz önce Sayın Cumhurbaşkanı ile baş başa, heyetler arasında görüşmeler yaptık. Görüşmelerimiz gayet verimli geçti. Türkiye ve Letonya çok eski dostlardır. 1925 yılında aramızda diplomatik ilişkiler kurulmuştur ve Türkiye, Letonya'yı tanımıştır. Bu geçen süre içerisindeki işgal ve ilhak kararlarını hiçbir şekilde tanımamıştır ve Letonya'yı bağımsız bir ülke olarak görmüştür. 1991'den sonra da ilişkilerimiz gayet güçlü bir şekilde gelişmiş, Letonya'nın Avrupa ve Atlantik kurumları içerisinde yer almasını daima desteklemişizdir. NATO içerisinde müttefik iki ülkeyiz. Hava polisliği ve hava savunmasında Türkiye, NATO projeleri içerisinde daima hep beraber olmuştur. Vaktiyle burada pilotlarımız görev yapmışlardır" diye konuştu.

GÜL: "TÜRKİYE VE LETONYA KENDİ EKONOMİK REÇETELERİNİ YAZIP UYGULAYARAK BAŞARI GÖSTEREN ÜLKELERDİR" İki ülke ilişkilerinin en önemli ayaklarından birinin de ticari ilişkiler olduğunu vurgulayan Gül, ekonomik ilişkilerdir. Ticaret hacmimiz 300 milyon dolardır ama büyüme potansiyeli vardır. Özellikle Letonya'nın ve Türkiye'nin büyük ekonomik krizden, en az etkilenen ülkeler olduğunu burada memnuniyetle ifade etmek isterim. Gerek Türkiye, gerek Letonya kendi ekonomik reçetelerini kendileri yazayarak ve bunu uygulayarak ekonomik başarı gösteren ülkelerdir. Sadece Türkiye ve Letonya'da değil, üçüncü ülkelerde de işadamlarımızın işbirliği yapma imkanı vardır" ifadelerini kullandı.

Gül ayrıca, "Letonya daima Türkiye'nin AB üyeliğine destek vermiştir. Bu desteğinden bundan sonra da devamını çok arzu ediyoruz. 2015 yılında Letonya AB'nin dönem başkanlığını yapacak. O yıl biz de G-20 ülkelerine ev sahipliği yapacağız. İnanıyorum ki, bu ziyaretimiz ilişkilerimizde yeni bir safha açmıştır ve ilişkilerimizin daha da gelişmesi için ivme kazandırmıştır" dedi.

BERZİNS: "TÜRKİYE'NİN DÜNYANIN İLK 10 EKONOMİSİ ARASINA GİRME HEDEFİNİ ÇOK ÖNEMSİYORUZ" Ev sahibi ülkenin Cumhurbaşkanı Berzins ise, Türkiye'ye, NATO'da kendilerine verdikleri destekten dolayı teşekkür ettiklerini belirterek, Türkiye'nin Avrupa Birliği sürecine desteklerinin devam edeceğini söyledi.

"Türkiye'nin dünyanın ilk 10 ekonomisinden biri olma arzusunu çok önemsiyoruz" diyen Berzins, Türkiye ile enerji, eğitim ve kültür alanlarında daha fazla işbirliği yapmak istediklerini söyledi.

ULAŞTIRMA VE LOJİSTİK ALANINDA İŞBİRLİĞİNE DAİR NİYET MEKTUBU İMZALANDI Bu arada ortak basın toplantısı öncesinde iki ülke Cumhurbaşkanlarının huzurunda, "ulaştırma ve lojistik sektöründe işbirliğine dair niyet mektubu" imzalandı. Mektubu Türk tarafından Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım ile Letonyalı meslektaşı Anrijs Matiss imzaladı .
Kaynak: İHA