Çocuk Hizmetleri Genel Müdürü Kaya Açıklaması

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Çocuk Hizmetleri Genel Müdürü Abdulkadir Kaya, "Yurtlarımız, yuvalarımız normal ailenin sağladığı standartların üzerinde çocuklarımıza barınma imkanı sağlıyor. Yine onların sağlayamadığı oranda yiyecek, giyecek imkanı sağlıyor ama bir ailenin vermesi gereken şeyleri ancak bir aile verebilir" dedi.

Atatürk Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi ile Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü tarafından Kültür Merkezi'nde düzenlenen "Koruyucu Aile Hizmeti Paneli"nde konuşan Kaya, Koruyucu Aile Projesi ile herkesin bilgilendirilmesinin ve bir farkındalık oluşmasının hedeflendiğini belirterek, koruyucu aile olabilecek herkesin bu alana çekilmesinin sağlanmasını amaçladıklarını ifade etti.

Yapılan araştırmalara göre, çocuğun en iyi bakıldığı yerin aile ortamı olduğunu vurgulayan Kaya, çocukların kendi biyolojik ailesi yanında büyümesini sağlamaya çalıştıklarını, bu mümkün olmuyorsa biyolojik ailesine en yakın aile ortamını kurmak istediklerini anlattı.

Her çocuğun, bir aileye ihtiyacı olduğuna dikkat çeken Kaya, şunları kaydetti:

"Bugün devletimizin sağladığı imkanlar çerçevesinde konu değerlendirildiğinde yurtlarımız, yuvalarımız normal ailenin sağladığı standartların üzerinde çocuklarımıza barınma imkanı sağlıyor. Yine onların sağlayamadığı oranda yiyecek, giyecek imkanı sağlıyor ama bir ailenin vermesi gereken şeyleri ancak bir aile verebilir. İşte bu noktada konu değerlendirildiğinde aile odaklı hizmetlere çocukların yönlendirilmesi ve bu hizmetlere öncelik verilmesi bizim de ana politikamızın mihenk taşını oluşturuyor."

Kaya, devlet olarak, çocukların aile ortamında yetişmeleri için bakanlık olarak ciddi çalışma yaptıklarına işaret ederek, "Toplum olarak öyle tedbirler alalım ki çocuklarımız hiçbir şekilde devletin bakım ve korumasına muhtaç hale gelmesin" diye konuştu.

TÜBİTAK ile "Çocuk Erken Uyarı Sistemi" projesi yürüttüklerini söyleyen Kaya, "Bu proje hayata geçtiğinde birtakım olaylar yaşanmadan çocuğa ve aileye müdahale etme, gerekli rehabilitasyon hizmetini, ihtiyaç duyulan psiko-sosyal destekleri onlara verme imkanı elde edeceğiz. Bu şekliyle de çocuğun daha büyük travmalar yaşamasını engellemiş olacağız" dedi.

-"Koruyucu aile sayısında 4 yılda yüzde 50 artış sağlandı"-

Koruyucu Aile Projesi'nin illerde vali eşleri koordinesinde yürütüldüğünü anlatan Kaya, projenin başlangıcından itibaren 4 yıllık süre içinde koruyucu aile sayısında yüzde 50'ye yakın artış sağlandığını, koruyucu aile yanına yerleştirilen çocuk sayısında ise yüzde 55 ilerleme kaydedildiğini bildirdi.

Erzurum Valisi Sebahattin Öztürk de Hz. Muhammed'in de bir yetim ve öksüz olduğunu hatırlatarak, panelin Kutlu Doğum Haftası'na denk gelmesi dolayısıyla bu açıdan da değerlendirilebileceğini belirtti.

Öztürk, Koruyucu Aile Projesi'nin Türkiye'nin gündemine girmesinin farkındalığı arttırdığını vurgulayarak, "Korumaya muhtaç çocuklar bir toplumun 7 namusuna havale edilmiş kıymetli varlıklardır. Milli, dini, ahlaki, kanuni sorumluluklar bütün topluma havale edilmiştir" şeklinde konuştu.

Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Neşe Erol ise "Kurum Bakımından Toplumsal Bakıma Geçiş Sürecinde Çocuklar", Hacettepe Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Sosyal Hizmet Bölümü Prof. Dr. Kasım Karataş "Koruyucu Aile ve Sosyal Hizmet", Atatürk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölümü'nden Doç. Dr. Mevlüt Özben "Risk Toplumu Kuramı ve Koruyucu Aile Hizmetleri", Aile Yanında Destek Hizmetleri Daire Başkanı Ahmet Okur "Bakanlığın Koruyucu Aile Çalışmaları", Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdür Yardımcısı Tamer Ekinci "Erzurum'da Gönül Elçileri ve Koruyucu Aile" konuları hakkında bilgi verdi.

Panele, Vali Öztürk'ün eşi Nihan Öztürk, Atatürk Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Sebahattin Tüzemen, Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Eyüp Tavlaşoğlu, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Adnan Yazıcı, İl Emniyet Müdürü Halil Turgut Yıldız, İl Sağlık Müdürü Doç. Dr. Serhat Vançelik, İl Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Mustafa Bastem, Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Sultan Murat Aydın ile akademisyenler, gönül elçileri ve öğrenciler katıldı.

Muhabir: Zehra Melek Çat

Yayıncı: Yücel Velioğlu
Kaynak: AA