Mardin Dünya Mirası Listesine Girebilmek İçin Unesco Heyetini Ağırladı

Diyarbakır Surları'nı UNESCO listesine almak üzere Türkiye'ye gelen, UNESCO Dünya Kültürel Mirası Koruma Heyeti Mardin Belediye Başkanı Mehmet Beşir Ayanoğlu'nun daveti üzerine Mardin'e geldi.

UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne alınmak için 2014 yılında başvuru yapacak olan Mardin'i gezen heyet üyelerine Başkan Ayanoğlu tarafından yapılan çalışmalarla ilgili bilgi verildi.

Yurt içi ve yurt dışından Mardin'e gelen ve 62 kişiden oluşan heyet üyeleri gün boyunca Mardin'i gezerek, Tarihi Dönüşüm Projesi kapsamında yapılan çalışmaları yerinde inceledi. Yapılan gezinin ardından, Mardin Belediye Başkanı Mehmet Beşir Ayanoğlu heyet üyelerine UNESCO listesine girebilmek için Mardin'de yapılan çalışmaları slayt eşliğinde anlattı.
Mardin'in 2014 yılında UNESCO'ya başvuru yapacağından, yapılan çalışmaları yerinde incelemeleri için heyet üyelerini Mardin'e davet ettiklerini belirten Mardin Belediye Başkanı Mehmet Beşir Ayanoğlu; " UNESCO Dünya Mirası Listesine girmek uzun bir süreci kapsıyor. Bunun için bazı kriterlerin yerine getirilmesi gerekiyor. Yaklaşık 9 yıl önce Dünya Mirası Listesine girmek için bir başvuru yapılmıştı. Ancak eksiklikler nedeniyle talebin reddedilme ihtimali olması nedeniyle daha sonra bu başvuru geri çekildi. Şu anda o eksiklerin giderilmesi için büyük çaba gösteriyoruz. Amacımız Mardin'i UNESCO'nun Dünya Miras Listesine taşıyabilmektir. Bunu başaracağız. Mardin yakın bir tarihte bu listede yer alacaktır. Bundan kimsenin şüphesi olmasın. Mardin'in, UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne alınması için 2014 yılında başvuru yapılacak." şeklinde konuştuMardin'e gelen ve 62 kişiden oluşan Dünya Kültürel Mirası Koruma Üyelerinden oluşan heyette, Prof.Dr.Athanasios Nakasıs, Mimar-Prof.Dr.Helen Icofort, Chrysiis Samıou, Evangelia Kardara, Sofia Spyrropoulou, Prof.Dr.Teresa Colletta, Eduardo Jose Barbosa, Prof.Dr.Philippe Bragad, Prof.Dr. Metin Sözen, Prof.Dr.Cevat Erder, Prof.Dr.Nevzat İlhan, Prof.Dr.Zeynep Ahunday, Prof.Dr. Saleh Saleh Lamei, Prof.Dr.Samir Abdulac, Prof Dr.Neslihan Dostoğlu yer alıyor. Heyet 2014 yılında UNESCO'ya başvurusunu sunacak olan Mardin'de 3 yıldır devam eden Tarihi Dönüşüm projesi kapsamında tarihi evlerin üzerinde bulunan beton binaların yıkılması için başlatılan çalışmaları yerinde izledi .