Muğla’da Kurulan Bal Spot Borsası'nda İlk Seans Açıldı

Muğla Ticaret Borsası (MTB) bünyesinde kurulan, Türkiye’de ilk ve tek olan Bal Spot Borsası'nda, Vali Fatih Şahin’in çaldığı gongla ilk seans açıldı.

Muğla’da Kurulan Bal Spot Borsası'nda İlk Seans Açıldı
Açılışa Belediye Başkanı Osman Gürün, Türkiye Arıcılar Merkez Birliği Başkanı Bahri Yılmaz, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Nazif Ekici, Vergi Dairesi Başkanı Zafer Evci, Muğla Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Bülent Karakuş, Aydın Arıcılar Birliği Başkanı Zeki Altın, Muğla Arıcılar Birliği (MAYBİR) Başkanı Ziya Şahin, Esnaf Odaları Birliği Başkanı Şükrü Ayyıldız, Veteriner Hekimler Odası Başkanı Yusuf Kayacık, MHP İl Başkanı Mehmet Korkmaz ve MTB üyeleri katıldı.

MTB Başkanı Hurşit Öztürk, açılış konuşmasında bugüne kadar uygulanan tarım politikaları ile üretimin arttırılmasının hedeflendiğini söyledi.

Öztürk, “Maalesef Türkiye’de bu sektör, istenen seviyeye ve ekonomik kapasiteye ulaşamamıştır. Bunun sebepleri arasında işletmelerin dağınık ve küçük olması, örgütlenme yapısının zayıf olması, eksik teknoloji ve mekanizasyon kullanılması gösterilebilir. Ülkemizdeki ticaret borsaları tarafından sadece ürün tescili yapılabilmektedir. Bu işlem sonucunda doğan stopaj indirimi avantajının, başka piyasalara katkısı bulunmamaktadır. MTB'yi, bu amacı yakalamak için ulusal ölçekte işlem yapar düzeye getirmek istiyoruz. Yaklaşık 1,5 yıldır çalışmasını sürdürdüğümüz bal spot işlemini açmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Gelecekte uzmanlaşacak borsanın ilk adımı olan bu açılışımız, ülkemiz için birçok kazanımlara vesile olacaktır.” dedi.

MAYBİR Başkanı Şahin ise Bal Spot Borsası ile Türkiye’de tek elden belirlenen bal fiyatının kırıldığına dikkat çekerek, “Borsanın açılmasını, bir ilk adım olarak görüyorum. Muğla’nın çam balı, bize atalarımızın bir yadigârı ve torunlarımıza emanetimizdir. Bu emaneti gelecek kuşaklara bırakmak için bizlerin görevi. Bugüne kadar bal fiyatı tek elden çıkıyordu, şimdi bu tek adamlık kırılacak.” ifadelerini kullandı. Vali Şahin de, “Muğla’da artık çam balı marka haline geldi. Bal Borsası ile hem üreticiler hem de tüketiciler kaliteli ve güvenli bal yiyebilecek.” diye konuştu.

Ardından Şahin, Bal Spot Borsası’nın ilk gongunu çalarak ilk seans işlemlerini başlattı. Merkeze bağlı Bayır beldesinde kurulan Bal Spot Borsası'nda, brokerlerin aynı anda spot işlem yaptığı müzayede salonu ve video-wall görüntü sistemi bulunuyor. Müzayede salonunda üreticiler ve satıcılar biraraya gelebiliyor. "Dünya Bal Kenti Muğla" sloganıyla kurulan borsa tarafından internette anlık açıklanacak fiyatlarla balın satış değeri belirlenecek. Ülke genelinde balın fiyatını dengeleyerek, hem üreticiyi hem de satıcıyı koruyacak. Tüketicinin kaliteli bala ulaşmasını sağlayacak olan Bal Spot Borsası, 60 bin liraya mal oldu .