Tatvan’ın Tarihi Kitaplaştırıldı
Bitlis’in Tatvan ilçesinin tarihi, Bitlis Eren Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölüm Başkanı Doç. Dr. Mehmet Demirtaş ve Tatvan Meslek Yüksek Okulu Öğretim Görevlisi Oktay Subaşı tarafından 5 yıl süren bir çalışma neticesinde kitaplaştırıldı.

Osmanlı arşivleri ile Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü arşivlerinde uzun araştırmalar yaptığını anlatan Doç. Dr. Mehmet Demirtaş, ayrıca İstanbul Üniversitesi, Beyazıt Devlet Kütüphanesi ve Ankara Milli Kütüphane 'de yoğun bir çalışma yürüttüğünü kaydetti.
Bölgenin sosyoekonomik gelişimiyle ilgili ipuçlarına da ulaştığını belirten Demirtaş, 'Şehrin coğrafyası, son döneminin ekonomik ve sosyal yapısı hakkında yapılmış bazı çalışmalar olmakla birlikte tarihi ile ilgili derli toplu bir çalışmadan söz etmek mümkün değildir. Dolayısıyla bu kitap birçok alanıyla birlikte Tatvan'ın tarihini de içine alan ilk çalışmadır. Oldukça sağlam kaynaklara dayanan bir kaynak olması nedeniyle özgün olma iddiasındadır ' dedi.
Geniş bir fotoğraf çalışmasını da içeren kitabın salt bilgi bakımından değil, görsel öğeler bakımından da farklılık oluşturacağını belirten Demirtaş, 'Çalışmamızın önemli kısımlarından biri de Tatvan'la ilgili eski fotoğrafları temin etmek olmuştur ' diye konuştu.
Tatvan 'ın tarihinin sadece bir kitapla anlatılamayacağına vurgu yapan Mehmet Demirtaş, kitabın bundan sonra yapılacak olan çalışmaların da önünü açacağını düşündüğünü söyledi.
Demirtaş, ayrıca kitapla ilgili öneri ve görüşlerin ikinci baskı öncesinde kendileri için önem teşkil ettiğini sözlerine ekledi.
