Suriye'deki El Kaide'ye Operasyon Düzenlendi

Belçika polisi, geçen yıl kendini lağvetme kararı alan "Belçika İçin Şeriat " adlı örgütün yöneticilerini gözaltına aldı.

Suriye'de El Kaide bağlantılı radikal gruplara Belçika'dan eleman temin etmekle suçlanan Sharia4Belgium'la bağlantılı Brüksel ve Anvers'teki 46 adrese yapılan baskında, örgütün sözcüsü Fuad Belkacem'in de aralarında bulunduğu 6 kişi yakalandı. Operasyonda 30 bin avroyla delil niteliğindeki belgelere ve bilgisayarlara da el konuldu.

Federal Savcılık Sözcüsü Eric Van Der Sypt, örgüt hakkında terör suçlamasında bulunup bulunmamayı daha sonra değerlendireceklerini söyledi.

Basın toplantısı düzenleyen Sypt, Suriye'de bazı Belçikalıların Eset rejiminin devrilmesi, demokratik bir rejimin kurulması ve sivillerin korunması gibi idealler uğrunda savaştığını ve bundan endişe duymadıklarını belirtti.

Sypt, öte yandan Suriye'de terörist ve radikal gruplarla 'İslam devleti kurmak için ' savaşan ve bu amaçla Belçika'dan eleman temin eden Sharia4Belgium üyelerinin, edindikleri askeri tecrübeyi, geri döndüklerinde Belçika ve Avrupa'da kullanma ihtimali üzerinde durduklarını ifade etti.

Belçika basınındaki haberlerde, farklı kaynaklara dayandırılarak çoğunluğu Kuzey Afrika kökenli 80-100 Belçikalı gencin Suriye'de radikal gruplarla Eset rejimine karşı savaştığı ve bunlardan 10'a yakınının hayatını kaybettiğini iddia edilmişti.

Belçika İslam Temsil Kurumu'nca geçen hafta yapılan açıklamada, Suriye'ye savaşmaya gidilmesi kınanmış ve eleman temininde camilerin bir rolünün olmadığı bildirilmişti.

Belçika makamları, 'İslami hizmetler merkezi ' adlı sözde mahkemesinde, boşanmalar dahil aileyi ilgilendiren meselelerde karar ve şeriata uygunluk sertifikası verdiğini öne sürülen örgütün yasaklanması için geçen yıl hazırlıklara başlayınca Sharia4Belgium yöneticileri örgütü lağvetme kararı almıştı.

Belçika'nın yanı sıra İngiltere , Fransa , İspanya ve Hollanda'da faaliyet gösteren ve söz konusu ülkelerde çeşitli soruşturmalara konu olan örgüt, verdiği mesajlarla basına sıkça malzeme oluyor ve Avrupa'da İslamofobinin yükselişinde önemli rol üstleniyor.

Muhabir: Feyzullah Yarımbaş

Yayıncı: Murat Taydaş
Kaynak: AA