Unesco Genel Direktörü Bokova Açıklaması

Bahçeşehir Üniversitesi "Medeniyet Araştırmaları Merkezi" ve TRT'nin işbirliğiyle hazırlanan "Batı'ya Doğru Akan Nehir" belgeseli, Paris'te Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim, Kültür Örgütü'nde gösterildi.

" Kültürler Arası Köprüler-Batı'ya Doğru Akan Nehir" konferansı ve belgesel gösterimi programı BAU-UNESCO işbirliğiyle UNESCO Genel Merkezi'nde düzenlendi.

Programa, Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, TRT Genel Müdürü İbrahim Şahin, Anadolu Ajansı Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Kemal Öztürk, UNESCO Genel Direktörü Irina Bokova, UNESCO Daimi Temsilcisi Gürcan Balık, Fransız Dili Bakan Yamina Benguigui, Fas Kralı Danışmanı ve Anna Lindh Avrupa-Akdeniz Kültürler Arası Diyalog Örgütü'nün Başkanı Andre Azoulay, UNESCO Onursal Elçisi Samuel Pisar, Bahçeşehir Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Enver Yücel ve MEDAM Kurucu Başkanı Prof. Dr. Bekir Karlığa katıldı.

UNESCO Genel Direktörü Bokova, etkinliğin açılışında yaptığı konuşmada, kültürler arası diyalogla ilgili bu belgeseli UNESCO binasında göstermekten onur duyduklarını söyledi.

Belgeselin kültürler arası diyaloğa önemli katkı yağacağını inandığını ifade eden Bokova, "karşılıklı anlayışın her zamankinden daha önemli olduğunu ve diyaloğun insanlar arasında parçalanmanın önüne geçip en önemli unsur haline geldiğini" ifade etti.

Dinler ve kültürler arası diyaloğun geliştirilmesine UNESCO'nun büyük önem verdiğini kaydeden Bukova, Türkiye'nin bu alandaki çalışmalarını takdirle karşıladığını vurguladı.

Türkiye'nin UNESCO nezdindeki Daimi Temsilcisi Balık ise Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın kültürler arası diyaloğa büyük önem verdiğine değinerek Türkiye'nin bu konuda İspanya ile Birleşmiş Milletler'de başlattığı girişim hakkında bilgi verdi.

Bahçeşehir Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Yücel, yüzyıllar boyunca Anadolu'nun çok sayıda medeniyete ev sahipliği yaptığını, bu medeniyetlerin bu topraklarda hoşgörü ve barış için önemli izler bıraktığını belirtti.

Üniversitelerin rolünün sadece öğrencilere bilgi vermek olmadığını vurgulayan Yücel, yoksulluk, çevre ve etik değerler, birlikte yaşama kültürünün geliştirilmesi gibi alanlarda üniversitelerin katkı sağlaması gerektiğine değindi.

Yücel, birlikte yaşama kültürünü egemen kılmak için bütün dünyanın tarih kitaplarında kullandığı başka kültür ve toplumları aşağılayan ifadelerin çıkarılması gerektiğini belirtti.

UNESCO Onursal Elçisi Pisar, yaptığı konuşmada "Farklı kültürel zenginlikler bizi birbirimizle birleştiren unsurlar olmalı, bu yüzden belgeselin gösterimi çok önemli" dedi.

Türkiye ve İsrail arasındaki ilişkilerin yumuşamasından memnuniyet duyduğunu ifade eden Pisar, "Türkiye'nin Arap-İsrail krizinin çözümüne önemli katkılar yapabileceğini" söyledi.

Avrupa-Akdeniz Kültürler Arası Diyalog Örgütü Başkanı Azoulay ise "Türkiye'nin medeniyetler ve kültürlerarası diyoloğa yaptığı katkıyı takdirle karşıladığını" dile getirdi.

Fransız Dili Bakanı Benguigui, "kültür ve bilgi ile diyaloğu ileri götürmenin cehalete karşı en önemli savaş" olduğuna değinerek, kendisinin de Cezayir kökenli olduğunu, siyasetten önce sinema yönetmenliği yaptığını ve çektiği filmlerde medeniyetlerarası diyoloğa önem verdiğini ifade etti.

TRT ve birçok uluslararası televizyon kanalında gösterilen "Batıya Doğru Akan Nehir" belgeseli, dünya kamuoyunun dikkatini uygarlığın doğduğu Mezopotamya'ya çekiyor.

Tanıtım amacıyla Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik tarafından geçen ay Atatürk Havalimanı'nda fotoğraf sergisi de açılan belgesel için 16 ülkede çekim yapıldı. Bu çerçevede 200 civarında düşünür, sanatçı, bilim insanı ve politikacıdan görüşler alındı. Gelişmiş bilgisayar grafikleri bir araya getirilerek eski çağların şehirleri ve eserlerinin tekrar canlandırıldığı belgeselin çeşitli dillerde her biri 45 dakikalık 20 bölümden oluşan uzun ve kısa versiyonu bulunuyor.

Muhabir: Rahmi Gündüz

Yayıncı: Erdem Gültekin
Kaynak: AA