Samsun’da Üretilen Tıbbi Ürünler, Afrika'da Hayat Kurtarıyor

Tıbbi cihazlar ve cerrahi el aletleri sektöründe dünyanın üçüncü kümelenme merkezi olan Samsun’da üretilen cihaz ve aletler, Sağlık Bakanlığı’nın birçok Afrika ülkesindeki sahra hastanelerinde kullanılıyor.

Cerrahi ameliyatlarda büyük rol oynayan tıbbi ürünler sayesinde çok sayıda Afrikalının, yeniden sağlığına kavuştuğu belirtildi. Konuyla ilgili Sağlık Bakanlığı Sağlık Araştırmaları Genel Müdürü Kamuran Özden, sektörde Samsun’un Türkiye’nin gururu olduğunu kaydetti.

Sağlık Bakanlığı Karadeniz Bölgesi Bilgilendirme Toplantısı için Samsun’a gelen Sağlık Bakanlığı Sağlık Araştırmaları Genel Müdürü Kamuran Özden, tıbbi cihazlar ve cerrahi el aletleri sektöründe Samsun’un Türkiye’nin yüzünü güldürdüğünü belirtti.

Yurt dışı Sağlık Haftası organizasyonları kapsamında Afrika ülkelerinde bakanlığın kurduğu sahra hastanelerindeki hekimlerin ameliyatlarını Samsun’da üretilen tıbbi cihaz ve aletlerle yaptıklarını ifade eden Özden, üretilen ürünlerdeki kalitenin ve mevcut potansiyelin uluslararası pazarlarda mutlaka tanıtılması gerektiğini dile getirdi. Planlanan yurt dışı sağlık organizasyonlarında Samsun’da üretilen tıbbi cihaz ve cerrahi el aletleri setlerini kullandıklarını aktaran Özden, "Ameliyatlarda ve tedavilerde kullandığımız kadın doğum, beyin cerrahi, üroloji, plastik cerrahi, genel cerrahi, kulak burun boğaz setler, Samsun’da üretim yapan firmalara ait. Yani dünyaya sağlık hizmeti bu setlerle veriyoruz. Somali’de pil yutmuş 2 yaşındaki çocuğun hayatını burada üretilen cihazlarla kurtardık. Bu çok güzel bir duygu. Gittiğimiz ülkelerdeki doktorların önüne setlerimizi koyunca şaşırıp kalıyorlar. Türkiye’de üretildiklerini duyunca şaşırıp kalıyor."

"AFRİKA PAZARI, SAMSUN’U BEKLİYOR"

Samsun’daki üretim yapan iş adamlarının reklam, tanıtım ve ihracat konusunda eksiklikleri olduğunun altını çizen Genel Müdür Kamuran Özden, “Türkiye, Samsun ile sektörde çok çok iyi konumda. Çok eksikliklerimiz var, bunları da biran önce yerine getirmemiz lazım. Samsun’da üretilen tıbbi cihaz ve cerrahi el aletlerini biliyoruz. Kalitesinden eminiz. Yurt dışında bir hastaneyi veya ameliyathaneyi gezerken Türkiye üretilmiş hasta yatağını, röntgen cihazını, cerrahi seti görebiliyorum. Ama Ar-Ge'lerini geliştirmek ve kendilerini dünyaya açmak zorundalar. Afrika bu konuda iyi bir pazar. Körfez ülkelerine mutlaka gitmeliyiz. Birleşik Arap Emirlikleri, Kuveyt, Katar, Bahreyn, Suudi Arabistan, Umman, toplu alımlar yapıyorlar. Buralara girmek zorundayız. Büyük bir pazardır. Gana, Moritanya, Cibuti, Etiyopya, Kenya, gibi kara Afrika ülkelerinde bu konuda çok büyük bir boşluk var. Üreticilerimizin bu pazarlara gidip kendilerini ve ürünleri tanıtmaları lazım. Bu konuda her türlü yardıma hazırım. Yurt dışından da Türkiye ürünlerine büyük talep var." şeklinde konuştu.

"SAMSUN’DA ULUSLARARASI FUAR HEDEFLİYORUZ"

Sektörün bel kemiği Samsun’da büyük bir fuar organizasyonu hedeflediklerini açıklayan Sağlık Araştırmaları Genel Müdürü Özden, “İstanbul’da, Dubai’de ve Almanya’da tıbbi cihaz fuarları var. Samsun’da da uluslararası büyük bir organizasyon yapmamız lazım. Yavaş yavaş buraya geliyoruz. Şehirdeki alt yapı yatırımlarının tamamlanmasıyla birlikte Samsun, büyük bir eksikliği gidermiş olacak. Gittiğimiz ülkelerde doktorlara Samsun’daki tıbbi cihaz üreticilerini ne kadar anlatırsak anlatalım getirip fabrikaları gezdireceğiz. Almanya fuarını bunun için yapıyor. Bizim de yapmamız lazım. Bu insanları getirip gezdirmemiz lazım. Hedefimiz bu." açıklamasını yaptı.

"AKSOY, ÇOK ACAYİP VALİ"

Samsun Valisi Hüseyin Aksoy’dan da övgüyle söz eden Özden, “Sayın Aksoy, çok acayip bir vali. Kendisini ziyaret ettik, hedeflerimizi anlattık. Benden fazla heyecanlandı. Tıbbi cihaz konusunda ilk toplantıyı Samsun’da yapıyoruz dediğimizde şaşırdı. Çok hoşuna gitti. İnanılmaz gayretli. Kendisinden çok memnunuz. Ne zaman genelge çıksa hemen arayıp ne yapabiliriz diye istişare ediyor. Samsun için çok büyük özveri gösteriyor, çaba harcıyor. Kendisi kent için büyük şans." ifadelerini kullandı .