İspanya’da Hükümet İle Muhalefet Boş Konutlar Üzerinde Savaşıyor

İspanya'da ipotek mağdurlarını korumaya yönelik Endülüs Özerk Bölgesi’nin bankaların elindeki boş konutlara el koyma kararı, hükümet ile muhalefet arasındaki gerginliği artırıyor.

Ana muhalefetteki Sosyalist İşçi Partisi (PSOE), Endülüs’ün bu uygulamasını İspanya geneline yaymak isterken, iktidardaki Halk Partisi (PP) kararı Anayasa Mahkemesi'ne götürmeyi planlıyor.

İpotek mağdurlarına ilişkin her türlü siyasi ve toplumsal hareket İspanyol halkından büyük ilgi görüyor. En son yapılan anket sonuçlarına göre, İpotekten Etkilenenler Platformu’nun (PAH) düzenlediği her türlü eyleme sempati duyuluyor. Bu yüzden İspanya’nın iki büyük siyasi partisi olan PP ve PSOE’nin bu sorunun çözümü için büyük bir mücadeleye girdiği belirtiliyor.

Dünkü Bakanlar Kurulu toplantısının ardından basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Başbakan Yardımcısı ve hükümet sözcüsü Soraya Saenz de Santamaria, hükümetin evden çıkarılmaları iki sene süreyle dondurma kararı aldığını ve bunun Endülüs Özerk Bölgesi’nin uygulamasından çok daha kapsamlı olduğunu savundu.

Santamaria, “Hükümetin çıkardığı yasa sayesinde, sosyal dışlanma tehlikesi bulunan bu insanlar iki sene boyunca evlerinden atılmayacak. Özerk Yönetim istimlak etmek istiyor. Ben de diyorum ki bu insanlar atılmayacak çünkü yasalar buna engel oluyor. Ayrıca, hükümetin kira limiti Endülüs’ünkinden daha geniş. Özerk Yönetim bu reformun üzerine ne eklediğini açıklaması lazım. Hükümet olarak etkin önlemler almak için buradayız.” ifadelerini kullandı.Başbakan Yardımcısı Santamaria ayrıca hükümet olarak, Endülüs Yönetimi’nin bu kararını Anayasa Mahkemesi’ne götüreceklerinin de sinyalini verdi.Başbakan Mariano Rajoy’un partisi PP, kendisini solcu PSOE gibi dar gelirli kesime daha yakın göstermeye çalışıyor. Partinin Genel Sekreteri Maria Dolores de Cospedal, PP’nin “işçilerin partisi” olduğunu söylese de, hükümetin ilk senesinde yaptığı yüksek kesintiler bu imajı yerle bir etmiş durumda.

Endülüs Özerk Bölgesi’nde iktidarda bulunan PSOE ile ortağı Birleşik Sol’un (IU), boş konutları fakirlere dağıtma kararı, PP’ye rağmen anketlerde bir türlü yükselişe geçemeyen ana muhalefetteki PSOE’nin de işine yaradı. İspanya’nın güneyinde bulunan Endülüs Yönetimi, bankaların elindeki boş konutları kiraya vermeye zorlamak için 9 bin Euro’ya kadar ceza kesecek. Özerk Yönetimi’n tahminine göre bölgede 700 bin ila 1 milyon arasında boş konut bulunuyor .