Maşalacı, Kkka Virüsüne Dikkat Çekti

Türk Veteriner Hekimler Birliği Kastamonu Veteriner Hekimler Odası Başkanı İbrahim Maşalacı, Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığı hakkında bilgi verdi.

Maşalacı, KKKA virüsünün keneden bulaştığına işaret ederek, korunma yollarına anlattı. Kastamonu Veteriner Hekimler Odası Başkanı İbrahim Maşalacı, binlerce yıldır dünya üzerinde varlığını sürdüren kenelerin insan ve hayvanların bulunduğu her ortamda yer aldığını belirterek, “Bu güne kadar dünyada bulunan 850’den fazla kene türünden 30’a yakınının Türkiye’de aktif olduğu tespit edilmiştir. Keneler; viral, bakteriyel, riketsiyal ve paraziter hastalıkları mekanik veya biyolojik yollarla bulaştırmaktadırlar. Keneler sadece ülkemizde değil tüm dünyada büyük problem olarak kabul edilmektedirler Kırım-Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığı, etkeni virüs olan bir enfeksiyon hastalığıdır. Hastalığın etkeni olan virusu taşıyan keneler; yabani hayvanlar, çiftlik hayvanları ve insanlar arasında virusun taşınmasına ve çoğalmasına aracılık etmektedirler. İnsanlar, kene tutunması veya kenenin tutunmuş olduğu evcil hayvanın kan ve dokuları ile temas etmesi sonucu hastalığa yakalanırlar. Hasta insanların kanlarıyla kontrolsüz temas ile insandan insana hastalığın geçmesi de söz konusudur.

Ülkemiz kenelerin yaşamaları için coğrafi açıdan oldukça uygun bir yapıya sahiptir. Türlere göre değişmekle beraber kenelerin, küçük kemiricilerden, yaban hayvanlarından evcil memeli hayvanlara ve kuşlara (özellikle devekuşları) kadar geniş bir konakçı spektrumları mevcuttur” Maşalacı, KKKA hastalığına genellikle meslek hastalığı şeklinde karşılaştıklarını ifade ederek, şunları kaydetti: “Tarım ve hayvancılıkla uğraşanlar, Veteriner Hekimler, Kasaplar, Mezbaha çalışanları, Sağlık personeli özellikle risk gurubudur. Kamp ve piknik yapanlar, askerler ve korunmasız olarak yeşil alanlarda bulunanlar da risk altındadır. Henüz ergin olmamış Hylomma soyuna ait keneler, küçük omurgalılardan kan emerken virüsleri alır, gelişme evrelerinde muhafaza eder; ergin kene olduğunda da hayvanlardan ve insanlardan kan emerken bulaştırır” Kene tarafından ısırılma ile virüsün alınmasını takiben kuluçka süresi genellikle 1 ila 3 gün arasında değiştiğini belirten Maşalacı, “Bu süre en fazla 9 gün olabilmektedir. Enfekte kan, ifrazat veya diğer dokulara doğrudan temas sonucu bulaşmalarda bu süre 5-6 gün, en fazla ise 13 gün olabilmektedir. KKKA hastalığının belirtileri ise Ateş, Kırıklık, Baş ağrısı, Halsizliktir.

Kanama pıhtılaşma mekanizmalarının bozulması sonucu; Yüz ve göğüste kırmızı döküntüler ve gözde kızarıklık, Gövde, kol ve bacaklarda morluklar, Burun kanaması, dışkıda ve idrarda kan görülür.

Keneler çıkartılırken öldürülmemeli ve patlatılmamalıdır. Keneleri vücuttan uzaklaştırmak amacıyla üzerlerine sigara basmak, kolonya veya gazyağı dökmek gibi yöntemlere başvurulmamalıdır. Hayvancılıkla uğraşan kişiler, hayvanlarını Mart-Eylül ayları arasında kene yönünden mutlaka ilaçlatmalı, hayvanları meradan geldikten sonra mutlaka kene yönünden kontrol etmelidir. Kene bulunan hayvan barınakları İl/İlçe tarım Müdürlüklerinin sorumluluğunda uygun ilaçlarla usulüne uygun olarak ilaçlanmalıdır.

Görev nedeni ile risk grubunda yer alan kişiler, hayvan veya hasta insanların kan ve vücut sıvıları ile temastan kaçınmalı; temas halinde mutlaka eldiven, önlük, gözlük, maske vb. koruyucu önlemler almalıdır” dedi.

Kaynak: İHA