Kuru Kayısı Lisanslı Depo Tebliği Yayınlandı

Kuru Kayısı Lisanslı Depo Tebliği’nin Resmi Gazete’de yayınlandığı bildirildi.

Kuru Kayısı Lisanslı Depo Tebliği Yayınlandı
Tarım Ürünleri Lisanslı Depoculuk Yönetmeliği ile birlikte yayımlanan Kuru Kayısı Lisanslı Depo Tebliği, standartları belirlenen kayısının emniyetli ve uygun koşullarda depolanmasını ve ürün senetleri vasıtasıyla ticaretinin kolaylaştırılmasını sağlıyor.

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı tarafından yayımlanan Kuru Kayısı Lisanslı Depo Tebliği yürütme ve yürürlük maddeleri ile birlikte toplam 15 maddeden oluşuyor. Tebliğ yayınlandığı gün olan 12 Nisan 2012 tarihi itibariyle yürürlüğe girmiş oldu.

Amaç maddesinde, ‘Standartları belirlenen kayısının emniyetli ve uygun koşullarda depolanmasını ve ürün senetleri vasıtasıyla ticaretinin kolaylaştırılmasını sağlamak’ olarak açıklanan tebliğde, ‘Kayısının depolanacağı lisanslı depolarda bulunması gereken asgari niteliklere ve depolama hizmetlerinin yürütülmesine ilişkin usul ve esaslar ile kayısı lisanslı depoculuk faaliyetlerine dair diğer hususlar’ olarak gösterildi.

Lisanslı depolara teslim edilen kayısılar hasat tarihinden itibaren 15 ila 20 ay arasında depolanabileceğinin belirtildiği tebliğde, kükürtlü kayısıların kükürt oranına göre ne kadar süreyle depolanacağı standardı da ilan edildi.

Tebliğ’in bir bölümünde, “Kayısıya zarar verecek hale gelmiş depolar, gerekli tadilatlar yapılıncaya ve kayısının bozulmadan sıhhatli şekilde depolanmasına elverişli hale getirilinceye kadar kullanılmaz” ibaresi de yer alıyor .
Kaynak: İHA