1. Ulusal Kompost ve Biyogaz Çalıştayı

Katı Atık Kirlenmesi Araştırma ve Denetimi Türk Milli Komitesi (KAKAD) öncülüğünde düzenlenen “1. Ulusal Kompost ve Biyogaz Çalıştayı” Antalya’da başladı.

Organik atık yönetimi konusunda tüm tarafların bir araya getirilerek, ortaya konulan ortak çözüm üretme çabasını gönülden desteklediğini belirten ASAT Genel Müdürü Fethi Yalçın “Hurma ve Lara olmak üzere iki arıtma tesisimiz var. Bu tesislerimize gelen atık sudan saatte 250 metreküp biyogaz üretir duruma geldik. Kullandığımız enerjinin yüzde 25’ini tesislerimizde ürettiğimiz biyogazdan elde ediyoruz. Lara ve Hurma atıksu arıtma tesislerimiz sadece Türkiye’de değil, dünyanın birçok yerinde teknolojik olarak en önde iki tesis olarak gösterilmektedir” dedi.

Atıksu arıtma tesislerine gelen çamurun, biyogaz üretiminden sonra termal çamur kurutma tesislerine alınarak 130 derece ısıda, steril ortamda yeniden işlenip gübre haline getirildiğini belirten Yalçın, ortaya çıkan ürünün tescili konusunda girişimlerin sürdüğüne dikkat çekti. Yalçın, “Türkiye’de arıtma çamurundan biyogaz, biyogazdan elektrik, kalan çamurdan gübre üreten ilk kurum biz olduk. Birçok yerde arıtma çamuru vahşi depolama alanlarına döküldü. Ancak biz kurum olarak bu çamuru değerlendirme yoluna gittik. Arıtma çamurunu ısıl ve steril işlemlerden geçirerek tarımsal alanlarda kullanılabilecek bir hale getirdik. Antalya’da endüstriyel atığın yok denecek kadar az olması da bizim kullandığımız atığın kalitesini arttırdı. Ortaya çıkardığımız gübre bazı bölgelerde deneme amaçlı kullanıldı ve inanılmaz güzel sonuçlar alındı. Ürünün tarımsal amaçlı kullanılması için gerekli girişimlerimiz devam ediyor. Çalıştaya katılan tüm bilim insanları, kompost malzemenin yakılmasının yanlış, tarımda kullanılmasının doğru yöntem olduğunu ortaya koyuyor. ASAT olarak biz de bu görüşü destekliyoruz, desteklemeye devam edeceğiz. Girişimlerimiz sonrasında ürünün tarımsal amaçlı kullanımı sağlanamazsa, yakma yoluna başvurmak zorunda kalacağız ” şeklinde konuştu.

Yapılan tören ve açılış konuşmalarının ardından, Çalıştay Başkanı Doç.Dr. Recep Külcü, 11-14 Nisan 2013 tarihleri arasında Türkiye’de ilk kez gerçekleştirilen 1. Ulusal Kompost ve Biyogaz Çalıştayı’na katkılarından dolayı ASAT Genel Müdürü Fethi Yalçın’a teşekkür plaketi sundu .
Kaynak: İHA