Tarihçi-yazar Talha Uğurluel'den açıklama

Tarihçi-yazar Talha Uğurluel, "Osmanlı, zevk ve sefa değil, fedakarlıklar üzerine kurulmuş bir devlet sistemidir" dedi.

Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi'nde "Osmanlı Devleti'nde, Muhteşem Yüzyıl'da Kanuni Sultan Süleyman, Hürrem Sultan ve Topkapı Sarayı" konulu konferans veren Uğurluel, gerçek tarihin, uydurma diziler, belgeseller ve tarihi romanlar yerine, hatıratlardan öğrenilmesi gerektiğini kaydetti.

"Bizim tarihimizi ve bize ait olanı, bizim kaynaklarımızdan öğrenmelisiniz" diyen Uğurluel, şöyle konuştu:

"Çünkü, bizi en iyi biz anlarız. Osmanlı, zevk ve sefa değil, fedakarlıklar üzerine kurulmuş bir devlet sistemidir. Mesela, Mohaç Meydan Muhaberesi'nde dev bir Macar ordusunu 1,5 saatte yok eden Sultan Süleyman'ı o gün büyük yapan neydi- Sultan Süleyman'ı büyük yapan, 'Bugün benim kalbime gurur girdi. Bu gece benim yatağımı dehlize serin' diyerek çadırının ortasına derin bir çukur kazdırıp, zafer gecesinde çukurun içinde yatmasıydı. Dünyevi bir başarı karşısında şımarıp, kendini kaybetmemek, 'ne oldum delisi' olmamak, bu çok önemlidir. Tarihteki büyük insanların başarılarını takip edersek, bizi neyin başarıya ulaştıracağını görebiliriz."

Uğurluel, İslam tarihinde Hürrem Sultan'ın yaptırdığı hayır kurumlarının Kudüs'e kadar uzandığını anlatarak, bu günlerde bazı oryantalist düşünceye sahip kesimlerin, onu "Cadı Hürrem" olarak gösterdiğini öne sürdü.

Konferansın ardından, Şeyh Edebali Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Nurgül Özbay, Uğurluel'e üzerinde üniversite amblemi bulunan anı tabağı hediye etti.

-Kutlu Doğum haftası

-Bilecik Belediye Başkanı Yağcı:

-"Kuran-ı Kerim, bizlere Peygamber Efendimiz'i örnek almaya çağırır"

Bilecik Belediye Başkanı Selim Yağcı, "Kutlu Doğum Haftası" dolayısıyla mesaj yayımladı.

Yağcı mesajında, Kutlu Doğum Haftası denildiğinde Peygamber Efendimiz'i anmak, anlamak, onun temsil ettiği değerler bütününü tanımanın akla geldiğini bildirdi.

İslamiyet'in, tüm insanlara kucak açan iyi ahlakı, doğruluğu, dürüstlüğü, Hakk'a ve hukuka saygıyı emreden sevgi ve hoşgörü dini olduğunu belirten Yağcı, şunları kaydetti:

"Kur'an-ı Kerim'in evrensel mesajı, Hazreti Peygamber'in örnek şahsiyeti ve ahlakı, bu değerler bütününün temel öğeleridir. O, rahmet ve sevgi peygamberidir. Yaratılanı yaratandan ötürü sevmek ve merhamet etmek onun sünnetidir. Öte yandan sevgili peygamberimizin örnek kişiliğinde, yüce dinimizin verdiği mesajların ve insana kattığı güzelliklerin tüm insanlarla sevgi ve hoşgörü içerisinde paylaşılması, aklın ve bilimin ışığında iyi anlaşılması, manevi huzur ve mutluluğun teminatıdır. Peygamber Efendimiz, bizler için Kur'an'ı adeta yaşayan bir örnektir. Kur'an-ı Kerim, bizlere Peygamber Efendimiz'i örnek almaya çağırır. Bizler onun sünneti etrafında toparlanıp, bilinç ve kimlik kazandık. Tüm insanlığı saran ve aydınlatan nurunun anlatılmasına ve iyi anlaşılmasına vesile olacağı inancıyla, Peygamber Efendimiz Hazreti Muhammed'in kutlu doğumlarının milletimize ve tüm İslam alemine iyilikler ve güzellikler getirmesini temenni ediyorum."

-Bilecik Belediye Başkanı Yağcı:

-"Bilecik'e kazandırılan eserler hakkında

Başbakanımız'a bilgi verdik"

Bilecik Belediye Başkanı Selim Yağcı, Bilecik'e kazandırılan eserler hakkında Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a bilgi verdiklerini bildirdi.

Yağcı, AK Parti Genel Merkezi'nde Başbakan Erdoğan, başbakan yardımcıları Bülent Arınç ve Beşir Atalay, Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, Marmara Bölgesi'nde görev yapan milletvekilleri, belediye başkanları ve parti yöneticileriyle bir araya geldikleri toplantıda, Bilecik'te yapılan ve yapımı devam eden projeler hakkında bilgi verdiklerini kaydetti.

Bilecik'in gelişmesi ve büyümesi için yapılan hizmetler hakkında zaman zaman Ankara'ya ziyaretler gerçekleştirdiklerini belirten Yağcı, "Başbakanımız Recep Tayyip Erdoğan'ı örnek alarak, Bilecik'in Türkiye ile aynı yürüyüşe uyum sağlaması için projeler gerçekleştiriyoruz. Sayın Başbakanımız Recep Tayyip Erdoğan ile düzenli olarak gerçekleşen toplantılarda bir araya geliyor ve projelerimiz hakkında bilgiler veriyoruz. Bilecik'te yaptığımız ve yapımı devam eden projelerimizi anlatıyoruz. Ayrıca Marmara Bölgesi'nde görev yapan milletvekilleri, belediye başkanları ve parti yöneticilerinin katıldığı toplantıda fikir alışverişleri yapıyoruz. Öte yandan, sayın Başbakanımız Recep Tayyip Erdoğan'ı Bilecik'te yapmış olduğumuz projelerin açılışlarına davet ettik. Kendileri, programlarının müsait olduğu bir zaman dilimi içerisinde Bilecik'e gelmek istediğini kaydetti" ifadelerini kullandı.

Muhabir: Mesut Tankulu - Mehmet Candikmen / Oktay Özden

Yayıncı: Mürsel Çetin
Kaynak: AA