Türkiye, Viking Demiryolu Projesine Sıcak Bakıyor

Türkiye’nin Litvanya Büyükelçisi Akın Algan, Baltık Denizi ve Karadeniz’i birbirine bağlayacak olan Viking tren yolu projesine ilgi gösterdiklerini söyledi.

Baltık Haber Servisi'ne konuşan Algan, “Türkiye bugün boru hatları, doğal gaz ve petrol kavşağı durumundadır. Baltık ülkelerinde Odessa’ya trenle, Odessa’dan Samsun’a gemiyle ve Samsun’dan Türkiye’nin güneyine tekrar trenle gidilmesini öngören bu projede yer almamamız için hiçbir neden yok. Çok ilginç bir proje olacak.” dedi.

Konunun detayları Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'e Letonya ve Litvanya ziyaretinde eşlik edecek Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım tarafından ele alınacak.Büykelçi Algan ayrıca, Türkiye’nin temmuz ayına kadar AB üyelik görüşmelerine tekrar başlamayı ve senenin ikinci yarısında Litvanya’nın AB dönem başkanlığında iki yeni başlığın açılmasını umduğunu ifade etti ve şöyle dedi: "Türkiye’nin stratejik hedefi Avrupa Birliği üyeliğidir.”Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Vilnius ziyareti boyunca Litvanya Cumhurbaşkanı Dalia Grybauskaiye, Başbakan Algirdas Butkevicius, Parlamento Başkanı Vydas Gedvilas ve Litvanya’da bulunan Tatar topluluğu ile görüşecek .