Myanmar’da 50 Yıl Aradan Sonra İlk Özel Gazeteler Yayına Başladı

Myanmar’da basın alanındaki devlet tekeli sona ererken, yaklaşık 50 yıl aradan sonra ilk özel gazeteler bugün yayın hayatına başladı.

16 gazete yayın lisansı alsa da, sadece 4’ü bugün basıma başlamak için hazırdı. Myanmar’da Son yıllara kadar sıkı denetim altında tutulan medya alanında artık ilk özel gazeteler bugün faaliyete başladı.

Myanmar’da 1964 yılında başlayan askeri yönetimde Myanmar, İngiliz, Hint ve Çin dillerinde yayın yapan özel gazeteler kapatılmıştı.Ancak Myanmar’da 2011 yılında Devlet Başkanı Thein Sein’in hükümeti yaptığı reformlar çerçevesinde medya üzerindeki sıkı denetim de gevşetildi. Geçtiğimiz yıl Ağustos ayında hükümet, artık gazetecilerin çalışmalarını yayınlamadan önce devlet sansür kurumuna gönderme zorunluluğunun kaldırıldığını duyurmuştu.Myanmar’da basın alanındaki devlet tekeli 1 Nisan 2013 tarihi ile Sona ererken, yaklaşık 50 yıl aradan Sonra ilk özel gazeteler bugün yayın hayatına başladı.

16 gazete yayın lisansı alsa da, sadece 4’ü bugün basıma başlamak için hazırdı.Myanmar’da özel gazetelerin yayın hayatına başlaması, muhalif lider Aung San Suu Kyi’nin parlamentoya seçilmesinin yıl dönümü ile aynı güne denk geldi. Suu Kyi, Myanmar’da siyasi çalışmalara başlasa da Batı medyası, hükümet gibi onun da ülkedeki çeşitli karışık problemlere cevap verme zorluğu ile karşılaştığına dikkat çekiyor. Suu Kyi özellikle Myanmar’da Budistlerin azınlık Müslüman nüfusa karşı yaptığı saldırılar ve şiddet olaylarına karşı sessiz kalmakla eleştiriliyor. Suu Kyi partisinin de bu ay Sonunda kendi gazetesini çıkartacağı kaydediliyor. Myanmar’da halen devam eden olaylarda Budistlerin azınlık Müslüman nüfusa saldırıları Sonucu onlarca kişi ölürken, binlerce kişinin de komşu ülkelere sığındığı ifade ediliyor. Ayrıca Müslümanlara ait yüzlerce evin de yakılarak tamamen tahrip olduğu aktarılıyor .