CHP’li Kart: Meclis Başkanı, Başbakan İle Karşı Karşıya Gelmek İstemedi

Anayasa Uzlaşma Komisyonu Üyesi CHP Konya Milletvekili Atilla Kart, yeni anayasa çalışmaları ile ilgili, “Sayın Meclis Başkanı, bu süreçte genel olarak samimi ve yapıcı bir tavır içinde oldu. Ancak başkan, taslağının sunulması aşaması ile birlikte ortaya çıkan temel sorunu çözmek konusunda inisiyatif kullanmadı.” dedi.

Meclis Başkanı Çiçek’in, 'çalışmaları tıkayan başkan taslağının, müzakerede yarattığı fiili imkansızlığı ortadan kaldırma noktasında' üstüne düşen sorumluluğu yerine getiremediğini savunan Kart, “Bu noktada siyasi iktidar ile karşı karşıya, Başbakan ile karşı karşıya gelmek istemedi.” diye konuştu.

Anayasa Uzlaşma Komisyonu’nun CHP’li üyesi Konya Milletvekili Atilla Kart, komisyonun, kendi normal prosedüründe çalışmalarını sürdürdüğünü kaydetti.

Kart; siyasi iktidarın, bu sürecin ne kadar demokrat olduğunu ve anayasa yapımı konusunda ne kadar samimi olduğunu göstermek için konjonktürel olarak kullanmak istediğini savundu. Başbakan’ın, 'uzlaşma masasını nasıl dağıtabilirim' arayışı içinde olduğunu ileri süren Kart, “Ama bir taraftan da bu süreç kamuoyuna mal oldu. Çünkü toplumun bir beklentisi ve ihtiyacı var. Başbakan, bunu nasıl aşarımın hesabı içinde. Başbakan, sakat olan demokrasi anlayışının sonucu olarak her halükarda bu masayı ortadan kaldırmak düşüncesinde. O söylemin gerekçesini ve dozunu ayarlamaya çalışıyor.” diye konuştu.

“MECLİS BAŞKANI, BAŞBAKAN İLE KARŞI KARŞIYA GELMEK İSTEMEDİ”

Kart, TBMM Başkanı Cemil Çiçek’in bugünkü açıklamalarını da değerlendirdi. Çiçek’in, her zaman ortaya koyduğu yaklaşımdan farklı bir tonda açıklama yaptığını belirten Kart, “Sayın Meclis Başkanı, bu süreçte genel olarak samimi ve yapıcı bir tavır içinde oldu. Ancak başkan, taslağının sunulması aşaması ile birlikte ortaya çıkan temel sorunu, temel handikabı çözmek konusunda inisiyatif kullanmadı. Sayın Başkan’ın, öncelikle temel tıkanma sebebini neden ortadan kaldırmadığını, bu noktada neden girişimde bulunmadığını açıklamalı. Bu gerçekle yüzleşme cesaretini, sorumluluğunu, özgüvenini TBMM Başkanı gösteremedi. AKP’nin, anayasa uzlaşma çalışmalarını tıkayan başkan taslağının, müzakerede yarattığı fiili imkansızlığı ortadan kaldırmak noktasında TBMM Başkanı üstüne düşen özgüveni ve sorumluluğu gösteremedi. Bu noktada siyasi iktidar ile karşı karşıya, başbakan ile karşı karşıya gelmek istemedi.” şeklinde konuştu.

“BAŞKAN’A BİR TEMİNAT VERMEYE GEREK GÖRMÜYORUZ”

Meclis Başkanı Çiçek’in, liderler turuna çıkması için ikna edici gerekçeler sunulması gerektiği yönündeki açıklamaları konusunda ise Kart, “CHP olarak sayın başkana, bu anlamda bir teminat vermeye gerek görmüyoruz, ihtiyaç duymuyoruz. Buna gerek olmadığı kanısındayız. Açık ve yapıcı bir şekilde her türlü katkıyı veriyoruz. Birilerinin ifade ettiğinin aksine en hazırlıklı çalışan grubuz.” diye ifade etti.

“KOMİSYONDA 'ÇALIŞIYORUZ AMA' PSİKOLOJİSİ HAKİM OLDU”

Başkanlık sistemi ile parlamenter sistemin birlikte müzakere edilmesinin, yapılan çalışmanın inandırıcılığı ile bağdaşmadığını belirten Kart, “Başkan taslağı ile beraber aslında o komisyon çalışma motivasyonunu, inandırıcılığını kaybetmiştir. Çalışıyoruz ama psikolojisi hakim olmuştur.” ifadesini kullandı.

“BU NOKTADA SAĞDUYULU DAVRANMAK HERKESTEN ÖNCE BAŞBAKANA DÜŞER”

Herkesin samimi ve dürüst olması gerektiğini dile getiren Kart, “Türkiye’nin toplumsal barışını gerçekten etkileyecek bir süreçten söz ediyoruz. Bu noktada sorumlu ve sağduyulu davranmak, hepimizden önce Başbakan’a düşer.” dedi.

Kart, Cumhuriyetin kazanımlarının, bir siyasi kimliğin yol haritasına alet edilemeyeceğini ifade etti.

“23 NİSAN, 27 MAYIS GİBİ BİR TARİHİ KABUL ETMİYORUZ”

Kart, komisyonun çalışmaları için 23 Nisan-27 Mayıs gibi bir tarihi kabul etmediklerini kaydetti.

Kart, şöyle dedi: “Komisyon çalışır, gerçekten belli bir olgunlaşma aşamasına gelir, ondan sonra komisyon oturur 20 gün, 30 gün sonra bitirelim diye kendisine bir hedef koyar. Komisyonun sonlandığı iddiası fiilen ayrılma iradesidir. Fiilen komisyonu münfesih hale getirme ya da lağv etmedir.”