Yaşlıların Çoğunda Kemik Erimesi Görülüyor

Osteoporozun yaşlıların çoğunda bulunduğu belirtildi.

Halk arasında kemik erimesi olarak bilinen hastalığın önemli bir sağlık problemi olduğunu belirten Özel Medline Aydın Hastanesi’nden Fizyoterapist Uzmanı Dr. Gülnur Taşçı Bozbaş, ilerleyen yaşlarda kalça kırıklıklarına da neden olabileceğini aktardı.Osteoporozun 50 yaş üstü kadınların yarıdan fazlasında ve 70 yaş üstü erkeklerin de yarısına yakında görüldüğünü belirten Bozbaş, söz konusu rahatsızlığın en yaygın görülen kemik metabolizması hastalığı olduğunu açıkladı.

Kemiklerin kütle ve kalitesinde azalma olduğu için kolaylıkla kırılabildiğini ifade eden Bozbaş; omurga, kalça ve el bileği kırıklarının, osteoporotik kırıklar olarak tanımlanan kırıklar olduğunu söyledi.

Osteoporozun bulguları arasında; kronik sırt ağrısı, boy kısalması, bacak krampları, eklem ağrıları olduğunu kaydeden Bozbaş, hastalığın nedenlerini şöyle sıraladı: “Menopoz döneminde olmak, cerrahi müdahale ile yumurtalıkların alınması, 50 yaş üzerinde kadın olmak, erkeklerde testesteron hormonu seviyesinin azalması, yeterli derecede kalsiyumun alınmaması, hareketsiz yaşam, genetik yatkınlık, sigara kullanmak, uzun zaman ve aşırı dozda kullanılan bazı ilaçlar.” Osteoporozdan korunmak için bazı önlemlerin alınması gerektiğini aktaran Bozbaş, söz konusu yöntemleri şöyle sıraladı: “Osteoporozu önlemek için düzenli egzersiz yapmak ve sağlıklı beslenmek gerekir. Sigara içenler, içmeyenlere oranla daha fazla osteoporoz riskine maruz kalır. Bunun nedeni, sigara içenlerin menopoza daha erken girmeleri, östrojen düzeyinin daha düşük ve vücut kütle indeksinin daha az olmasıdır. Bu nedenle sigarayı bırakmak da osteoporozdan korunma yöntemleri arasında sayılabilir.”