Burhaniye’nin Kent Arşivi Araştırmacıların Hizmetinde

Balıkesir’in Burhaniye ilçesinde, belediyenin oluşturduğu kent arşivi, araştırmacıların uğrak yeri oldu.

Burhaniye’nin Kent Arşivi Araştırmacıların Hizmetinde
Belediye Başkanı Fikret Akova, meclis kararıyla belediyenin resmi bir birimi olarak kurulan Kent Arşivi’nin her geçen gün zenginleştiğini söyledi.

Kent Arşivi, halkın ilgi ve katkıları ile kazanılan yeni belge ve fotoğraflarla hızla gelişirken araştırmacılara da kaynak oldu. Körfez bölgesinde ilk ve tek olan Kent Arşivi, kurumsallaşma yolunda ilerlemeye başladı.

Geçtiğimiz ay, Belediye Başkanı Fikret Akova’nın görevlendirmesiyle İzmir Ahmet Piriştina Kent Arşivi ve Müzesi’ne (APİKAM) incelemelerde bulunmak için giden Kent Arşivi sorumlusu Ender Kurt, yaptığı araştırmalar sonunda Burhaniye ile ilgili 27 Cilt, toplam 2312 sayfadan oluşan Şeriye Sicillerinin kopyalarını edinerek, Kent Arşivi’ne kazandırdı. Şeriye sicilleri, Osmanlı devletinde mahkemelerde görülen davalarla ilgili işlemlere yer veren defter olarak biliniyor.

Burhaniye’nin tarihine ışık tutması açısından büyük bir değer taşıyan bu belgelerin Kent Arşivi’ne kazandırılması, duyarlı vatandaşlar tarafından önemli bir gelişme olarak nitelendiriliyor. Belediye Kent arşivi Burhaniye’nin tarihsel değer ve birikimini gelecek kuşaklara taşımak adına saygın bir girişim olarak veri derleme, değerlendirme ve düzenleme çalışmalarını kesintisiz sürdürürken bazı araştırmacılar da yararlanmaya başladı.

Burhaniye Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu’ndan Yrd. Doç. Dr. Sabriye Çelik Uğuz’ un yönlendirmesi ile yüksekokul öğrencilerinden Dilay Tatar, “Görsel ve Yazılı Kaynaklarla Burhaniye Turizminin geçmişi, bugünü ve geleceği” konulu mezuniyet tezi çalışmalarını halen Kent Arşivi’nde sürdürüyor. İlçe de dört yıldır öğrenim gördüğünü ve Burhaniye’yi çok sevdiğini ifade eden Dilay Tatar hazırladığı mezuniyet tezinin bir kopyasını da Kent Arşivi’ne armağan edecek. Ayrıca, Burhaniye’nin tarihinde önemli bir kişilik olarak bilinen Fehmi Erdamar’ın kızı Emine Babuçcuoğlu’da babasının eski Burhaniye gazetelerindeki ilçe tarihi ile ilgili makale ve araştırma yazılarını derleme çalışmalarına başladı.

Kent Arşivi yöneticisi Ender Kurt Burhaniye ile ilgili ciddi araştırmalar yapan tüm kişi ve kuruluşlara kapılarının her zaman açık olduğunu belirterek, bu konuda kendi aile ya da kişisel arşivlerinde değerli bilgi, belge, fotoğraf ve diğer türden dokümanlar olan herkesi kendilerine ulaştırabileceklerini söyledi.

Kurt, bu belgelerin özenle kopyalanarak asılların hiçbir yıpranma veya tahribat olmaksızın kendilerine iade edileceğini de vurguladı .
Kaynak: İHA