'horlama Ya Uyku Hastalığının Başı Ya Da Oturmuş Halidir'

Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Erhan Ekici, uyku rahatsızlığının ve horlamanın birçok hastalığa sebep olacağını belirtti.

Ekici, “Hiçbir horlama masum değildir. Horlama varsa ya uyku hastalığının başlangıcıdır ya da oturmuş bir halidir.” dedi.

Tüm Uyku Teknologları Derneği (TUTDER), 9. Uyku Teknologları Kursu'nu düzenledi.

Programda Cihan Haber Ajansı'na (Cihan) konuşan Prof. Dr. Erhan Ekici uyku ve uyku rahatsızlıkları ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Ekici, normal uykusunu uyuyamayan kişilerin, vücuttaki birçok sisteminde bozuklukların olaşabileceğini belirtti.

Belli bir uyku hastalığının olmadığını, tüm organlar için ayrı ayrı uyku hastalıklarının olabileceğini ifade eden Ekici, bilinen ilk uyku hastalığının horlamayla başladığını, daha sonra horlamaya bağlı olarak farklı hastalıkların ortaya çıkabildiğini kaydetti.

Ekici, uyku hastalığının belirtilerini şu şekilde sıraladı; horlama, yorgun kalkmak, sabah baş ağrısıyla uyanmak, gün içerisinde olur olmaz yerlerde uyumak, direksiyonda uyumak, koltukta uyumak, bir toplantıda uyumak, dikkat dağınıklığı, öğrenememek, unutkanlık.Uyku hastalarının, uykularının kaliteli olup olmadığına dikkat etmesi gerektiğini belirten Ekici, “Horlama varsa hiçbir horlama masum değildir. Horlama varsa ya uyku hastalığının başlangıcıdır ya da oturmuş bir halidir. Horlayan kişi, şeker hastalığı, tansiyon, kalp hastalıkları ve sık sık grip-nezle oluyorsa bunlar horlamaya bağlı olarak gelişmiş hastalıklardır. Bu kişilerde uyku bozukluğu araştırılmalıdır. Herhangi birinde bunlar varsa araştırılmalıdır. Baş ağrısı olan birinin uykusu araştırılmalıdır.” şeklinde konuştu.

Ekici, uyku da ölümlerin gerçekleşebileceğini belirterek, “ Eğer uykudaki apne(uykuda solunumun durması) dediğimiz süre uzayıpta geri açılamıyorsa, apneyi vücut çözemezse, beyin çözemezse kişi uykuda ölür.” ifadelerini kullandı.TUTDER Başkanı Okay Erözgün, Avrupa Uyku Derneği'nin yaptığı araştırmaya göre her evde bir uyku hastasının mevcut olduğunu belirtti.

Erözgün, "Bilinen bir gerçek var Türkiye'de 35 yas üstü bütün erkek hastalarda, yüzde 60’dan fazlasında bu hastalık var.” diye konuştu.