Çaykara ve Dernekpazarılıları Dananışma Gecesi

Merkezi Trabzon'da bulunan Çaykara-Dernekpazarı Kültür ve Dayanışma Derneği ‘Dayanışma Gecesi’ adı altında bir organizasyon gerçekleştirdi.

Çaykara ve Dernekpazarılıları Dananışma Gecesi
Trabzon’da düzenlenen dayanışma gecesine Trabzon Valisi Dr. Recep Kızılcık, AK Parti Trabzon Milletvekilleri Faruk Özak, Prof. Dr. Aydın Bıyıklıoğlu, Belediye Başkanı Dr. Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, Çaykara-Dernekpazarı Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Hasan Güven, ilçe kaymakamları, belediye başkanları, dernek yöneticileri ile çok sayıda davetli katıldı.

Gecede bir konuşma yapan Trabzon Valisi Dr. Recep Kızılcık, Çaykara ve Dernekpazarı insanının hayatın her alanında farkını ortaya koyan insanlar olduğunu belirterek, “Bu birliktelik, beşeri gelişmişliğin, beşeri sermayenin kalitesini gösteriyor. Trabzon’umuzun ve ülkemizin en önemli yerlerinde Dernekpazarılı ve Çaykaralı hemşehrilerimizin görev yapıyor olması onların ne kadar güven veren insanlar olduğunun göstergesidir” dedi.

Çaykara ve Dernekpazarı ilçelerinin coğrafi konum itibariyle zor şartlar taşıdığını söyleyen Vali Kızılcık, “Bu iki ilçe insanımız, neredeyse düz arazisi olmayan ilçelerinde ‘imkanlarım yoktur’ diyerek, ağlayıp dövünme yerine acaba ‘bu krizi ve yoksulluğu nasıl fırsata çeviririm’ diye düşünüp eğitime ve turizme verdiği önem sayesinde ülkemizde parmakla gösterilen insanlar olmayı başarmışlardır. İnsanoğlunun istediğinde her şeyi yapabileceğini gösteren ve sosyal dayanışmanın örneğini ortaya koyan ilçelerimizsiniz” diye konuştu.

KÖYDES İLE TÜM KÖYLERİMİZİN YOL VE SU İHTİYACI GİDERİLDİ
Devletin yaptığı yatırımlardan da bahseden Vali Kızılcık, “Çaykara ve Dernekpazarı ilçelerimizin devletimizin ve hükümetimizin uygulamaya koyduğu susuz yolsuz köy kalmayacak anlamındaki KÖYDES ile tüm köylerimizin yol ve su ihtiyacı giderilmiştir. Asfalt yapımında özellikle titiz davrandık. Ödeneği coğrafi koşullarımızı göz önünde bulundurarak dağıttık. Gelen ödenekleri etkin ve verimli şekilde kullanarak yol, su ihtiyacını karşılamış olduk. Uzungöl’ün ünü uluslararası alana yayılmıştır. Turizm altyapı çalışmaları sayesinde Uzungöl kalkınmanın en önemli unsuru haline gelmiştir. Doğu Karadeniz Turizm Mastır Planı ile yaylalardan yaylalara geçişi kolaylaştırıyoruz. Turizm tesislerinin yapımını gerçekleştirerek bölgemize daha fazla turisti çekebilmek için çok önemli çalışmalar yürüttük. Uzungöl’e giden yolun standardını yükselttik. Yine Trabzon’u Çaykara sınırından Rize’ye bağlayan yolun yapımı ihale aşamasına geldi. 2013 yaz sezonunda tamamlanmış olacak. Çaykara ve Dernekpazarı’nı turizm çeşitliliği anlamında çeşitlendireceğiz. Bayburt Soğandağı üzerinden Çaykaraya bağlanmış olacak. Anadolu’dan buraya ulaşımı da gerçekleştirmiş olacağız. Uzungöl’de senenin 4 ayı devam eden turizm etkinliğini senenin 12 ayına yaymak için kış turizmine de önem vereceğiz. Dubai’den gelen bir yatırımcımız ile Uzungöl’den yukarıya 2 bin 200 metreye kadar bir teleferik projesi hazırlattık. Proje en yakın zamanda onaylanacak. İhale Avusturyalı bir firmaya verildi.

Bir ay içinde inşaatına başlanacak ve Eylül ayına kadar bitirilecek. Kayak tesisi yapılması için de çalışmalarımız sürüyor. Uzungöl’deki otellerimizi kış ayında da konaklamak için turizme açacağız. Çaykara ve Dernekpazarı köyleriyle çok daha kalkınmış bir konuma gelecek” dedi.

DOKA kanalı ile turizm alt yapısının hazırlandığını belirten Kızılcık, “Kırsal kalkınmanın gerçekleştirilmesi için DOKA kanalı ile turizm altyapısı hazırlanıyor. Uzungöl’e giderken Solaklı Vadisi boyunca ev pansiyonculuğunu geliştirmek istiyoruz. Çağrıya çıktığımız DOKA ile 10 milyon TL’ye kadar evini pansiyon haline getirmek isteyen eski evinini restore etmek isteyen ve bu alanda proje sunan vatandaşımıza destek vereceğiz. Bu alanda vatandaşları bilgilendirmeleri için ilgililere gerekli talimatları verdik. Hem tarihe sahip çıkacağız, hem de buralar ekonomimize katkı verecek” diye konuştu.

AK Parti Trabzon Milletvekili Faruk Özak ise, ‘Çaykara ve Dernekpazarı beşeri hayata çok önemli insanlar yetiştirmiştir. Örnek insanların çıktığı ilçelerimizdir. Birçok meslekte çok başarılı insanlar var. Bu bir meziyettir. Dünyanın her yerinde hemen hemen Çaykaralı insanlara rastlarsınız. Böyle bir coğrafyadan çıktılar ama bürokrasinin en önemli kademelerde yer edinmişlerdir” dedi.

120 BİN KİŞİLİK İSTİHDAM OLUŞTURULACAK
Samsun'dan Sarp'a kadar 120 bin kişilik istihdam alanı oluşturacaklarını kaydeden Özak, “Samsun’dan Sarp’a kadar Doğu Karadeniz yaylalar mastır planını yapıyoruz. Bu yol bin kilometre olacak. Bu yıl 50 milyon harcayacağız. Karadeniz’e Temmuz ayında 5 bin kişi gelse onları yatıracak otellerimiz yok. Burada yapılmayacak hiçbir spor dalı yoktur. Dünyanın en güzel yaylaları bizdedir. Sadece bir yaylamızda İngiltere’den daha fazla kelebek türü var. Burada yapılmayacak hiçbir turizm kolu yoktur. Samsundan Sarp’a kadar 120 bin kişilik bir istihdam alanı oluşturacağız. Karayollarında 29 yatırımımız var. Kanuni bulvarı Nisan ayında ihale edilecek. 14 ile 26 kilometre arasındaki Çaykara duble yolu yatırım programına alınacak. 100 milyonluk bir proje bu. Karayollarının Trabzon’da 1 ile 500 milyonluk yatırımı olacak. Zigana tünelinin 12 kilometrelik kısmı bu yıl bitiriliyor. Trabzon Maçka Erzurum yolu 2,5 saate inecek. Trabzon’da kültür müzesi yapacağız. Akyazı’da dolgu bitti. 40 bin kişilik stadyumun yapılması için burası ihale aşamasına gelindi. Trabzon altın yıllarını yaşıyor” dedi.

Trabzon Belediye Başkanı Dr. Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu da, Çaykara ve Dernekpazarı ilçelerinin hayatın her alanında önemli yerler edindiğine vurgu yaparak, “Çaykara ve Dernekpazarı insanımız seçkin insanlardır. Hayatın her alanında özellikle bürokratik hayatta çok önemli yerler edinmişlerdir. Birbirlerine olan bağlılığı ve içlerinde taşıdıkları vatan sevgisi ile daima adlarından söz ettirmişlerdir. Böyle bir birlikteliği, dayanışmayı ortaya koydukları için kendilerine teşekkür ediyorum”dedi.

Gecede Vali Kızılcık, Milletvekilleri Faruk Özak, Aydın Bıyıklıoğlu, Belediye Başkanı Orhan Fevzi  Gümrükçüoğlu, İl Genel Meclis Başkanı Haydar Revi programın gerçekleşmesine katkı verenlere plaket verirken, Çaykara İl Genel Meclis Üyesi Mustafa Hacıabdullahoğlu ise Vali Kızılcık’a el yapımı çakı hediye etti.

Program daha sonra yöresel sanatçıların seslendirdiği eserlerle devam ederken, katılımcılar özellikle horon ekibinin gösterisi ile unutulmaz bir gece yaşadılar .
Kaynak: İHA