Perakende Devleri Uludağ'da Bir Araya Geldi

Türkiye'nin perakende sektörü devleri, Bursa'daki toplantıda bir araya geldi.Türkiye'de yıllardır para kazandıklarını, fakat bunu son 10 yıldaki gibi parayı ellerinde tutamadıklarını ifade eden Mudo Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Taviloğlu, keyifli sunumuyla, herkesi güldürdü.

Perakende Devleri Uludağ'da Bir Araya Geldi
Uludağ'da düzenlenen ve moderatörlüğünü Teknosa Genel Müdürü Mehmet Nane'nin yaptığı, "Sınır ötesi perakendeciler" başlıklı oturuma LC Waikiki Yönetim Kurulu Başkanı Vahap Küçük, Ramsey İcra Kurulu Başkanı Hüseyin Doğan, Mudo Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Taviloğlu, Torunlar GYO Yönetim Kurulu Başkanı Aziz Torun ve Ata Holding Yönetim Kurulu Başkanı Korkan Kurdoğlu katıldı.

Sektörün liderleri, perakendeciliğin geleceğini masaya yatırdı.

LC Waikiki Yönetim Kurulu Başkanı Vahap Küçük, 2002 yılından sonra üretim odaklılığını bir kenara bırakarak, pazar odaklı yatırımlara önem verdiklerini ifade ederek krizi fırsata dönüştürdüklerini ve o dönemde mağaza açmaya başladıklarını söyledi.

Küçük, “Mağazalarınızı neden yurtdışına açılmıyorsunuz? diye soruyorlardı. Biz de 'Gideceğiz ama zamanı var' diyorduk. Yurt dışındaki mağazaları bir defa Türkiye'de karşılayalım. Eğer biz yabancı markalardan Türkiye'de dayak yiyeceksek, çıkıp yurt dışında linç olmanın anlamı yok. 2011 yılında ürünlerimizi Afrika, Asya ve Ortadoğu ülkelerine ihraç etmeyi düşündük. Şuan 17 ülkede 50 mağazaya ulaştık. Ortalama her yıl 40-50 mağaza açma potansiyelimiz var" dedi.

Gittikleri ülkelerde belli bir ölçeği yakalayana kadar sabredilmesi gerektiğini tavsiye eden Küçük, sözlerini şöyle sürdürdü: "Türkiye'nin önündeki bu fırsatı iyi değerlendirmemiz gerekiyor. Türkiye'de kısa sürede marka olacak en önemli sektör perakendedir. Bu işi biz artık iyi biliyoruz. İyi bir kadromuz var. İyi bir deneyimimiz var. Önümüzde ciddi bir fırsat var ama zamanlama da çok önemli. Biz gelişmekte olan ülkelere zamanında girmeyip oyun kurucu olmazsak, nasıl şimdi Avrupa'da oyuna dahil olamıyorsak o ülkelerde de olamayız".

"BİZ LİVERPOOL'U SPONSORLUK ELÇİSİ OLARAK GÖRDÜK"
Ramsey İcra Kurulu Başkanı Hüseyin Doğan, katma değeri yüksek ürünler üretilmesi gerektiğini hatırlatarak, Türkiye'deki markalar artık kendilerini ispat ettiğini söyledi.

Liverpool takımına sponsor olmaları sürecine de değinen Doğan, "Türkiye çok önemli, ikinci olarak ise bunu Rusya takip ediyor. Hedeflediğimiz coğrafyada Rusya ve Kafkasya çok önemli. 19 ülkede 38 mağaza ve 55 satış noktamız bulunuyor. Liverpool takımı ile sponsorluk bizim içinde heyecan verici oldu. Biz kendimizi ifade etmek için sadece kulübe bunu anlatmak yeterli değildi. Çok para kazanan futbolcuların da bunu kabul etmesi şarttı. Önce biz bir katalog hazırladık ve sunumumuzu yaptık. Herhalde diğer büyük markalar özgüvenleri gereği böyle bir hazırlık hiç yapmamış. Onlar bizim bu hazırlıklarımızdan çok etkilendi. Sadece Türkiye'de bir marka değiliz. Liverpool'un her yerde taraftarı var. Biz onu bir sponsorluk elçisi olarak gördük" dedi.

Mudo Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Taviloğlu, Türkiye'nin 2023 hedefine inandığını söyledi.

Ürünün ham maddesinin kaliteli olması gerektiğini ifade eden Taviloğlu, sık sık yaptığı esprileriyle herkesi kahkahaya boğdu. Türkiye'de hep para kazandıklarını ancak 10 sene öncesine kadar o parayı tutamadıklarını belirten Taviloğlu, istikrarın mutlaka korunması gerektiğini söyledi.

Torunlar GYO Yönetim Kurulu Başkanı Aziz Torun ise perakendeciliğin alışveriş merkezleri ile birlikte geliştiğini ve bu durumun kayıt dışılığı sona erdirdiğini anlattı.

Ata Holding Yönetim Kurulu Başkanı Korhan Kurdoğlu ise önümüzdeki 10 yıl içinde Türkiye'de çok önemli gelişmelerin yaşanacağını ifade etti.

Toplantıya katılan Özdilek A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Özdilek, Türkiye'nin yurtdışında da birçok yatırım yapabilecek güce sahip olduğunu söyledi.

Törenin ardından Vali Yardımcısı İsmail Demirhan, konuşmacılara teşekkür plaketi verdi .
Kaynak: İHA