Hayatı Filme Konu Olan Uyuşturucu Baronuna 12 Buçuk Yıl Hapis

Hayatı Türkiye'deki uyuşturucu ticaretini anlatan “Pars, Kiraz Operasyonu” isimli sinema filmine konu olan “Baron” lakaplı Hurşit Yavaş, uyuşturucu ticareti yaptığı gerekçesiyle 12 buçuk yıl hapis cezasına çarptırıldı.

İstanbul 14'üncü Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmada ‘suç işlemek için örgüt kurmak ve uyuşturucu ticareti yapmak’ suçlamasıyla hakkında 21 yıl hapis istenen Hurşit Yavaş'ın da aralarında bulunduğu 6 tutuklu sanık hazır bulundu. Duruşmada söz alan Yavaş’ın avukatı Nazlı Nur Akyol Çınar, müvekkilinde uyuşturucu madde ele geçirilmediğini belirtti.

Soruşturma aşamasında teknik takibe takılan telefon görüşmelerinde müvekkilinin talimat içeren bir konuşması veya buna ilişkin bir mesajı olmadığını belirten avukat Nazlı Nur Akyol Çınar, "Müvekkilimin hakkında beraat kararı verilerek tahliye edilmesini talep ediyoruz" dedi.

Daha sonra son sözü sorulan Yavaş, avukatının beyanlarına katıldığını ifade etti.

Kararını açıklayan mahkeme heyeti, Hurşit Yavaş'ın da aralarında bulunduğu 7 sanığa uyuşturucu ticareti yapmak suçundan 12 yıl 6’şar ay hapis cezasına çarptırdı. Mahkeme ayrıca 7 sanık hakkında 100’er bin TL para cezası verdi.

Mahkeme kararında “Birlikte iştirak halinde uyuşturucu ticareti yaptıkları, suçun işleniş biçimi, ele geçirilen uyuşturucu maddenin etkinliği ve miktarının fazlalığı, suçtan doğacak tehlikenin ağırlığı karşısında suç ile verilecek ceza arasında adaletli ve mantıksal bir oran sağlanması gerektiği” ifadelerine yer verildi.

Sanıklara verilen ceza miktarını göz önüne alındığında kaçma şüpheleri bulunduğunu belirten mahkeme, Yavaş’ın da aralarında bulunduğu 6 sanığın tahliye talebini reddetti.

Sanıklara örgüt kurmak ve üye olmak suçundan ise suçun unsurları oluşmadığı gerekçesi ile beraat kararı veren mahkeme, 6 firari sanık hakkındaki dava dosyasını ise ayırdı. Yargılama sırasında hayatını kaybeden Şenol Tuna'nın davası ise düşürüldü.

Uluslararası uyuşturucu ticareti yapan örgüt üyelerinin yakalanması ve yurt dışına satılması planlanan uyuşturucunun ele geçirilmesi amacıyla Kocaeli ve İstanbul'da 14 adrese operasyon düzenlenmişti.

Yapılan aramalarda, 134 adet preslenmiş paket halinde 69 kilo 550 gram eroin, 1 adet ruhsatlı tabanca, 3 adet ruhsatsız tabanca, 1 adet av tüfeği, 274 adet çeşitli çaplarda fişek ile uyuşturucu satışından elde edildiği düşünülen 43 bin 600 avro ve 11 bin 600 lira ele geçirilmişti.

"Hayalet Volkan" ve “Baron” lakaplarıyla tanınan Hurşit Yavaş Türkiye'deki uyuşturucu ticaretini anlatan "Pars, Kiraz Operasyonu" isimli sinema filmine konu olan uyuşturucu patronu olduğu öne sürülmüştü. Yavaş, uyuşturucuyla ilgili suçlardan İtalya'da 11, İngiltere'de 4 yıl cezaevinde yatmıştı .
Kaynak: İHA