Başkent Tiran'a Yerleştirilen Anıtta, Berlin Duvarı'dan 2,6 Tonluk Bir Parça Da Yer Alıyor

Arnavutluk'un başkenti Tiran'da, komünizm döneminde Enver Hoca rejimi tarafından çeşitli ceza evlerine kapatılan ve "siyasi mahkumlar" olarak bilinenler anısına yaptırılan, Berlin Duvarı'ndan 2,6 tonluk bir parçanın da yer aldığı anıt açıldı.

Tiran'da Enver Hoca ve diğer komünist yetkililerin bir zamanlar yaşadığı "Bllok" adlı semtte açılan ve "Postblok" olarak adlandırılan anıtın açılış törenine, Arnavutluk Başbakanı Sali Berişa, Meclis Başkani Yozefina Topalli, Tiran Belediye Başkani Lulzim Başa, Almanya'nın Tiran Büyükelçisi Carola Holtkemper ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Başbakan Berişa, törende yaptığı konuşmada, "Diktatörlük rejimine karşı çıkanları her zaman onurlandıracağız" dedi.

Anıtın buraya yerleştirilmesinin amacının, komünist diktatörlük rejimi yıllarında yaşananların asla unutulmaması olduğunu belirten Berişa, anıtın, özgürlüğün değerlerinin korunması için diktatörlüğe karşı direnenlere ait olduğunu söyledi.

Berişa, "Bu anıtı hazırlayanlar, komünist diktatörlüğün simgelerini seçti. Tiran'da duvar değil, dikenli teller vardı. Diğer komünist ülkelerin sahip olmadığı sığınaklarsa Arnavutluk'ta, başkent Tiran'da vardı. Komünist rejim, bu sığınakları inşa etmek için ülkenin tüm zenginliklerini eritti" diye konuştu.

Sali Berişa, anıtın bir parçasının da Arnavutluk'ta komünist rejimin en kötü koşullara sahip hapishanelerinden birisi olan Spac Hapishanesi'nin duvarlarından bir parça olduğuna dikkati çekti.

Meclis Başkanı Yozefina Topalli de açılışı yapılan anıtın üç kısımdan oluştuğunu, birinci kısmın Avrupa'yı ikiye bölen Berlin Duvarı'ndan bir parça, ikinci kısmın Arnavutluk'ta diktatörlüğü yansıtan sığınaktan, üçüncü kısmın da yine Arnavutluk'taki Spac Hapishanesi'nden bir parça olduğunu belirtti.

Tiran Belediye Başkanı Lulzim Başa ise "Komünist rejim yıllarında Tiran'ın içinde bile serbest şekilde dolaşamazdık. Diktatörlük rejimi, Berlin Duvarı'na benziyordu. Bu anıtla, tarihimizin bu kara bölümünü hatırlatarak, o döneme asla dönmeyeceğimizi ilan ediyoruz" dedi.

Üç parça halinde inşa edilen ve "Postblok" olarak adlandırılan anıtın önemli bir parçasını Berlin Duvarı'ndan 2,6 ton ağırlığındaki parça oluşturuyor. Berlin Duvarı'nın bu parçasının, anıtın yapımı için Berlin'den Tiran Belediyesi'ne hediye edildiği belirtildi.

Muhabir: Tiran - Zlatan Kapiç

Yayıncı: Serkan Fidan
Kaynak: AA