Bakan Çağlayan İntes’in Geleneksel Toplantısına Katıldı

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, çözüm sürecine ilişkin, “Bu konuda önümüze çeşitli engeller çıkartılacak.Çünkü terörden beslenen çevreler var. Ancak Türkiye hiçbir dönemde çözüm sürecine bu kadar yaklaşmamıştı” dedi.

Çağlayan, İnşaat Sanayicileri İşveren Sendikası’ının (İNTES) geleneksel olarak düzenlediği toplantılarının 165.’ncisine katıldı.

Shreton Otel’de düzenlenen yemekte bir konuşma yapan Bakan Çağlayan, müteahhitlik sektörünün gelmiş olduğu noktanın son derece önemli olduğunu, göğüsleri kabartan yüzleri ağartan gelişmelerin yaşandığını ifade etti.

1977- 2002 yılları arasında 45 milyar dolar olan müteahhitlik sektörünün son 10 yılda 245 milyar dolar iş hacmine ulaştığını söyleyen Çağlayan, “Geçen yıl önemli bir rekoru gerçekleştirdik. AB’nin tüm dünyayı saran krizine rağmen müteahhitlik sektörü adete destan yazdı. Geçen yılın 2011 yılına yüzde 33.6 artışla 26 milyar dolar iş hacmine ulaştı” diye konuştu.

“İhracatçımız adeta tarihi bir destan yazdı” diyen Bakan Çağlayan, 2012 yılında 197 milyar dolar ihracat hacminin olduğunu ifade etti.

Müteahhitlik sektörünün Türkiye ekonomisinin motoru haline geldiğini belirten Çağlayan, “Dünya ekonomisi adeta kurtlar sofrası. Bu sofradan pay alma her babayiğidin hakkı değildir. Türkiye eğer sadece AB ve Ortadoğu’daki gelişmelere seyirci kalsaydı ben size neden 110 milyar dolar seviyesine düştüğümüzü anlatırdım” dedi.

Çağlayan pazar çeşitlendirmesinin ihracata katkısının 41 milyar dolar olduğunu ifade etti

Konuşmasında hükümetin 2023 hedefine değinen Çağlayan, “Bu sadece bizim için önemli bir tarih değil aynı zaman da Cumhuriyetimizin 100. kuruluş yıl dönümü. Bu ülkeyi kuran, bağımsızlığı bize armağan eden Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve onun silah arkadaşlarımıza da vereceğimiz en büyük armağan olacak. Büyük Atatürk’ün dediği gibi ülkemizi muasır medeniyetler seviyesine çıkarmak için çalışacağız. Sizin muasır medeniyetler seviyesinden anladığınız nedir bilmem ama ben muassır medeniyetten başı dik, alnı, borç almadığı için emir almayan, ekonomisi dünya ekonomisine örnek gösterilen, kişi başına gelirin yüksek olduğu demokrat hak ve özgürlüklerin olduğu bir ülke anlıyorum” dedi.

Türkiye’ye çok sayıda yabancı heyetin geldiğine dikkat çeken Çağlayan, “Bazen 24 saati 34 saat çıkarsın diye Allah'a yalvarıyorum” dedi

Çağlayan, önümüzdeki 10 yıl içerisinde ulaştırma ve enerji yatırımlarının 250 milyar dolar olacağını ifade etti.

Cari açığın önemli olduğunu, ancak ekonomide büyümenin olmadığı bir ortamda cari açığı kapatılmasının bir şey ifade etmeyeceğini söyleyen Çağlayan, “2012 yılında 28 miyar dolar cari açığı kapattık. Bunu 23 milyar dolarlık fazla ihracat geliri ile yaptık” dedi.

Çağlayan, Hizmet Konseyi’nin kurulmasına ilişkin çalışmaların olduğunu ifade etti

Konuşmasında İmralı sürecine değinen Bakan Çağlayan, süreç tamamlandığında anaların gözyaşının dindiği, ekonomik kalkınmanın olduğu, Türkiye’nin doğusuyla batısıyla bir olduğu bir ülke olacağını söyledi.

Çağlayan, “Bu konuda önümüze çeşitli engeller çıkartılacak. Çünkü terörden beslenen çevreler var, rahat durmayacak. Ancak Türkiye hiçbir dönemde çözüm sürecine bu kadar yaklaşmamıştı. Bu konuda vatandaşımız iş adamlarımız bu sürecin başarıyla sonuçlanmasını istiyor. Çanakkale ruhu ile bu sorunu çözeceğiz” diye konuştu.

Çağlayan sorunun çözümünün bölgenin ihtiyacı olan ekonomik gelişmeyi ve istihdama önemli katkı sunacağını söyledi

IMF’nin bugün Türkiye’den borç ister duruma geldiğini belirten Çağlayan, “Vallahi ihracatımızın değil 156 milyar dolar, 952 milyar dolar olsa bu kadar keyif almazdım. Şimdi onlar bize soruyorlar ne yapalım diye” dedi.

Bakan Çağlayan, Bakanlar Kurulu’nda alınacak kararla Türk iş adamlarının yurt dışına götürecekleri her Türk işçiye sosyal pirim indirimi sağlanmasına ilişkin bir çalışma içinde olduklarını söyledi.

Kaynak: İHA