Dünyanın Özgür Sesleri, Çağdaş Sanatlar Merkezi'nde

Çankaya Belediyesi’nce dünyanın çeşitli ülkelerinden edebiyaçı, siyaset bilimci, tarihçi, sanatçı gibi düşün insanlarını Başkentlilerle buluşturmayı amaçlayan “Özgür Sesler Söyleşileri” Yunan Edebiyatı’nın çınarı Alki Zei katılımıyla Çağdaş Sanatlar Merkezi’nde yapıldı.

Dünyanın Özgür Sesleri, Çağdaş Sanatlar Merkezi'nde
Söyleşi öncesi katılımcılara bir dinleti sunan buzuki ustası Hakan Emre Ziyagil ve solist Mina Erzin Ege’nin iki yakasından seslendirdikleri şarkı ve türkülerle beğeni topladılar. CHP Çankaya İlçe Başkanı Mehmet Perçin ve Çankaya Belediye Başkanı Bülent Tanık, Türkiye ve Yunanistan halklarının şarkıları ve türküleriyle ortak kültürlerinin mirasını dost sıcaklığıyla salona taşıdıklarını söyleyerek sanatçılara çiçek verdiler.

Söyleşi öncesi bir konuşma yapan Çankaya Belediye Başkanı Bülent Tanık, insanların sanatla, edebiyatla içiçe aydınlanarak geleceğe güvenle bakmasını istediklerini belirterek, ömrü boyunca insanlığın daha özgür ve kardeşçe yaşaması için mücadele eden, halkların kardeşliği adına yıllarını vermiş düşün insanlarını Özgür Sesler Söyleşileri’nde ağırlamaktan duyduğu mutluluğu paylaştı.

Yaşamının önemli kısmını sürgünde, farklı ülkelerde geçiren Alki Zei, özyaşam öyküsü eşliğinde yazın yaşamının nasıl başladığını anlattı. Benden Selam Söyle Anadolu’ya eseriyle Türkiye’de tanınan Aydın’da doğan ve 13 yaşında Yunanistan’a giden edebiyatçı Dido Sotiriyu’nun kendisini çocukluktan itibaren yazmaya teşvik ettiğini söyledi.

Dayısının eşi olan Sotiriyu’nun kendisine yaşam boyu örnek olduğunu anlatan Zei, hayatı boyunca iki savaş, iki diktatörlük, iki cunta ve göç dalgasıyla birlikte sürgün gördüğünü aktardı. Sürgün sırasında Moskova’da Nazım Hikmet ile, Paris’te Abidin Dino ile tanışma şansını yakaladığını söyleyen Zei, eşinin de Türkiye’de doğup 14 yaşında Atina’ya göç eden birisi olması vesilesiyle Türkiye’ye hiç de yabancı olmadığını dile getirdi.

Simültane çevirinin yapıldığı etkinlikte söyleşinin ardından soruların gelmesiyle sohbet havasına bürünen program, eserlerinin çok az bölümü Türkçe’ye çevrilen sanatçının Mor Şemsiye adlı kitabını imzalaması ile sona erdi.

Özgür Sesler Söyleşileri’nin önümüzdeki aylarda Pakistan asıllı İngiliz yazar ve film yapımcısı Tarık Ali, Arjantinli yazar Alberto Manguel ve Lübnan asıllı yazar Amin Maalouf ile devam edeceğini söyleyen Başkan Tanık, katılımcılara teşekkür etti.

Aile bireylerinin büyük bölümü Türkiye’de doğup Yunanistan’a göç eden Zei, sürgünde geçen yaşamı boyunca Anadolu esintileri taşıyan dostluklar kurdu.

Annesi İzmir, İstanbul doğumlu olan Yunan edebiyatçı Alki Zei, söyleşi öncesi geldiği Ankara’dan kopamadı. Pek çok dostunun sohbetlerinde anlattığı Başkent’i gezen Zei, Çankaya Belediyesi’nce düzenlenen Özgür Sesler Söyleşisi vesilesiyle geldiği Türkiye’den yeni dostluklar ve anılarla ayrıldı .
Kaynak: İHA