‘türkiye’de Katı Atık Yönetiminde Yapılanlar’ Konulu Konferans

İstanbul Fatih Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Borat, “Cumhuriyetin ilanından 7 sene sonra 1930’da iki önemli kanun, Umumi Hıfzıssıhha Kanunu ile Belediyeler Kanunu kabul edilip yürürlüğe girdi.

‘türkiye’de Katı Atık Yönetiminde Yapılanlar’ Konulu Konferans
Belediye Kanunu ile bütün çöp ve temizlik işleri dünyada olduğu gibi ülkemizde de belediyelere verilmiştir” dedi

Adıyaman Üniversitesi’nde ‘Türkiye’de Katı Atık Yönetiminde Yapılanlar ve Yapılması Gerekenler’ konulu konferans konuşmacı olarak katılan Prof. Dr. Mehmet Borat, kanunda ‘Belediyesi olan her şehir ve kasabada sokakların yıkanmak ve süpürülmek suretiyle temiz tutulması mecburidir. Toplanan süprüntüler bunların etrafa yayılmasına ve dökülmesine engel olacak vasıtalarla taşınacak ve en uygun olarak kabul edilen şekilde imha edilecek ya da yakılacaktır"denildiğini belirtti.

Borat, 1930 yılının bu ileri görüşüne rağmen çöplerden yararlanılmanın düşünülmediğini, çöplerin sadece Türkiye’de değil dünya genelinde de gelişigüzel çevreye döküldüğünü, vahşi çöp depolaması uygulandığını ve çevrenin kirletildiğini kaydetti.

Borat, “28 Nisan 1993 yılında meydana gelen facia bu açıdan ibret alınacak bir olaydı. İstanbul’un Ümraniye ilçesindeki vahşi çöp depolama sahasındaki çöpler Küçüksu Vadisi’ne doğru kaydı. 42 kişi öldü. Kayan çöplerin altından 29 kişinin cesedi çıkarılabildi. 13 kişinin cesedine ulaşılamadı. Bunların mezarları bile yok çöplerin altında yatıyorlar" dedi.

Çevre konusu ve katı atık yönetiminin yarınında ise müfredat programlarında, ilköğretim dahil çevre konuları arttırılması gerektiğini ifade eden Borat, "Katı Atık Birlikleri büyük nüfusa, çok sayıda şehre ve büyük alanlara hizmet etmelidir. Az sayıda fakat bütçe ve personeli büyük güçlü tesisler kurulmalı. Yöneticiler işlerinin yürütürken uzmanlara danışmalıdır” dedi

Konferansın sonunda Adıyaman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Talha Gönüllü, konuşmalarından dolayı Borat’a teşekkür ederek çiçek takdim etti .
Kaynak: İHA