Teb Genel Sekreteri Kızılay Açıklaması

Türk Eczacıları Birliği Genel Sekreteri Harun Kızılay, çeşitli nedenlerden dolayı bulunamayan ilaçların, Birliğin Ankara ve İstanbul'da bulunan Yurt Dışından İthal İlaç Temin Birimi aracılığıyla bulunabileceğini bildirdi.

Kızılay, yaptığı yazılı açıklamada, ''Türkiye'de bulunamadığı için yurt dışından temin edilen ilaçlarda kriz yaşandığı, hastaların ilaçlarına ulaşamadığı için karaborsacıların eline düştüğü'' iddiaları ortaya atıldığını anımsattı.

Ülkede yansıtılmaya çalışıldığı gibi ilaç krizi yaşanmadığını bildiren Kızılay, hastaların nereye başvuracaklarını bilemedikleri için ilaçlarını karaborsacılardan değerinin çok üstünde temin edebildiklerini kaydetti.

Kızılay, ''Çeşitli nedenlerden dolayı bulunamayan bu tür ilaçları Türk Eczacıları Birliği'nin Ankara ve İstanbul'da bulunan Yurt Dışından İthal İlaç Temin Birimi aracılığıyla hastalarımız bulabilmektedirler'' ifadesini kullandı.

Bu sorunların geçici ve dönemsel olduğunu ifade eden Kızılay, şunları belirtti:

''Ruhsatı olduğu halde çeşitli nedenlerle eczanelerde bulunmayan ve genellikle kanser, kan ve metabolik rahatsızlıklarda kullanılan Bleomicin Sulfat, Mercaptopurın 50 mg, Kalsiyum Folinat, Citarabine, Naltrexana 50 mg, Tioquqnin, Bacarbazin, Tranksilen, BCG Medac, Aktif Kömür , Naloxon HCL , Flutamide 250 mg olmak üzere 13 kalem ilacı başvuru yapan hastalarımız için temin ediyoruz.''

Kızılay, bu 13 kalem ilaçtan 7'sinin Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından karşılanmadığını, 6'sının ise ödendiğini bildirdi.

Muhabir: Selma Bıyıklı Adabaş

Yayıncı: Ertuğrul Cingil
Kaynak: AA