Eymür: Özel Kuvvetler’de Birand Hakkında Çalışma Yapılıyordu

Zirve Yayınevi cinayeti davası kapsamında İstanbul'da talimatla ifadesine başvurulan eski MİT Kontr-Terör Daire Başkanı Mehmet Eymür, bir dönem Özel Kuvvetler Komutanlığı’nda Mehmet Ali Birand ile ilgili çalışmaların yapıldığını söyledi.

Malatya 3. Ağır Ceza Mahkemesi'nin talimatı ile İstanbul 15. Ağır Ceza Mahkemesi’ne gelerek tanık sıfatıyla ifade veren Mehmet Eymür, avukatların sorularını cevapladı. Ahmet Hurşit Tolon'un avukatı İlkay Sezer, Özel Kuvvetler bünyesindeki MAK, Beyaz Kuvvetler ve Siyah Kuvvetler'in yasa dışı mı yoksa devletin iradesi ile kurulan yapılar mı olduğunu sordu. Eymür ise, bu yapıların devlet iradesi ile yasal zeminde kurulmuş yapılar olduğunu söyledi.

Eymür, "Ancak zaman zaman illegal bazı faaliyetlerinin olduğunu düşünüyorum. Bireysel de olmuş olabilir. Emir komuta altında da olmuş olabilir. Örneğin Kıbrıs'taki bir tatbikatta Hüseyin Kıvrıkoğlu'na yapıldığı düşünülen bir suikast teşebbüsünde arkasında duran bir albayın şehit olduğunu biliyoruz. Ben buradaki eylemin bu yapı içerisinde yapıldığını duydum. Ancak bizzat bir bilgiye sahip değilim. Bu hususta basında da bu şekilde yorumlar yapıldı." diye konuştu.

Müdahil avukatı Nalan Erkem'in, bu birimlerle ilgili misyonerlik çalışması yapıp yapmadıklarına ilişkin bilgisini ve daha geniş açıklama yapmasını istedi. Bu soru üzerine Eymür, "Ben bu bahsettiğim yapıların çalıştığım dönemler itibari ile misyonerlik ile ilgili faaliyetlerini duymadım. Ben emekli subayları istihbarat çalışmaları için ev ve büro tutulduğunu duydum. Somut olarak yine Mehmet Ali Birand ile ilgili olarak yapılan çalışma vardır. Bu husus yakın tarihte de basında yer aldı. Dini yapılara ayrı bölümde bakıldığı için teröre temas edilmediği sürece benim bilgim olmayabilir. Ayrıca son olaylar sırasında görevde olmadığım için bilgi sahibi değilim. ASAF diye bir şey de duymadım‘ORDU KOMUTA KADEMESİ, MACERAPEREST HAREKETLERDE BULUNMUŞLARDIR’Avukat Erkem, "İfadenizde bu yapılar tarafından bazı suikast emirleri verildiğini ve bu konu ile ilgili hiç kimsenin yargılanmadığını söylediniz. Bunları ayrıntısı ile açıklar mısınız?" diye sordu. Ancak Tolon'un avukatları İlkay Sezer ve Dilek Helvacı bu sorunun sorulmasına itiraz ettiler. Eymür ise bu soruya, "Ordu çok büyük bir mekanizmadır. Zaman zaman komuta kademesindeki bazı kişiler, maceraperest davranışlara girebilirler. Zaman zaman girmişlerdir de. Anlattıklarımda bazı örnekler verdim. Murat Bozlak'a suikast emri verilmesi. Ben bu hususlarda ayrıca İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'ne ayrıntılı ifade verdim." şeklinde cevap verdi.Duruşma salonu çıkışında Mehmet Eymür, emekli Orgeneral Hurşit Tolon'un avukatı İlkay Sezer'e, "Geçmiş olsun. Hurşit Tolon hakkında bildiğim olumsuz bir şey olsa söylerdim." dedi.

Avukat Sezer'e, devletin bütün işlemlerinin yasal olması gerektiğini belirten Eymür, "Yasa dışına çıkan bir unsuru olmamalı. İtalya'da da Kızıl Kuvvetler devlet lehine kurulmuştur ama ilerleyen zaman içinde bu birlikler devlet aleyhine çalışmaya başlamıştır." ifadesini kullandı.