Dışişleri Bakan Yardımcısı Koru Açıklaması

Dışişleri Bakan Yardımcısı Naci Koru, ''BM Eğitim, Bilim ve Kültür Kurumu Modeli , farklı coğrafya ve kültürleri temsil eden ancak aynı istek ve idealleri paylaşan seçkin bir öğrenci grubu içinde sağlıklı tartışma, diyalog ve anlayış ortamını teşvik etmesi ve geliştirmesi bakımından önem taşımaktadır'' dedi.

Dışişleri Bakan Yardımcısı Naci Koru ve İngiltere'nin Ankara Büyükelçisi David Reddaway, Ankara'da İhsan Doğramacı Vakfı Özel Bilkent Laboratuvar Okulları'nda düzenlenen MUNESCO 2013 Konferansı'nın açılışında konuştu.

Birçok farklı ülkeden bu yıl 9'uncusu düzenlenen MUNESCO Konferansı için gelen öğrenci topluluğuna hitap eden Koru, söz konusu etkinliğin artık Türkiye'de de bir marka haline gelmesinden duyduğu mutluluğu dile getirdi.

Koru, ''Sizler, dünyanın farklı köşelerinden, farklı bakış açılarına sahip öğrencilere erken yaşta küresel sorunları ele alma imkanı sunuyorsunuz'' dedi.

Bugünün gençlerinin geleceği şekillendireceğini ifade eden Koru, ''Bu yüzden, onların hepimizi etkileyen küresel konulara dair daha iyi bir anlayışa sahip olmaları, insanlığın merkezi olan bir dünya düzeninin kurulmasında çok önemli olacak'' değerlendirmesinde bulundu.

Koru, Türkiye'nin Avrupa, Asya ve Afrika kıtalarının birbirleriyle buluşma noktası olduğu gibi uluslararası ilişkiler dünyasına girmek için de mükemmel bir yer olduğunu söyledi.

Dışişleri Bakan Yardımcısı Koru, ''MUNESCO'nun, farklı coğrafya ve kültürleri temsil eden ancak aynı istek ve idealleri paylaşan seçkin bir öğrenci grubu içinde sağlıklı tartışma, diyalog ve anlayış ortamını teşvik etmesi ve geliştirmesi bakımından önem taşıdığını'' belirtti.

''Terör, kitle imha silahlarının yaygınlaşması, uluslararası organize suçlar, yoksulluk, iklim değişikliği ve kıtlık'' gibi ortak endişeleri paylaşan diğer ülkelerle işbirliği içinde hareket edilmesi gerektiğine dikkati çeken Koru, küresel işbirliği için uluslararası organizasyonların kilit nokta olduğunu, BM ve yan kuruluşlarının bu işbirliğini sağlamada öncü rol üstlendiklerini aktardı.

Koru, dünyanın geleceği için sorumluluk duygusuna sahip olunması gerektiğini ifade ederek, bu bağlamda MUNESCO'nun 2013 yılı için belirlediği ''Birimiz Hepimiz İçin'' temasını memnuniyetle karşıladığını dile getirdi.

Dünyanın fark yaratacak MUNESCO mezunlarını beklediğini kaydeden Koru, ''Bugün sizlere baktığımda yarının politikacılarını, diplomatlarını, gazetecilerini, girişimcilerini ve kanaat önderlerini görüyorum'' diye konuştu.

-''Türkiye'nin çabalarını takdirle karşılıyorum''-

İngiltere'nin Ankara Büyükelçisi David Reddaway ise birçok ülkenin ekonomik krizden etkilendiğini ve Kıbrıs'ın bu hafta dünya gündeminde en baş sırada yer aldığını söyledi.

Büyükelçi Reddaway, şöyle devam etti:

''Kendi ülkem ve dünyanın en zengin birçok ülkesi, hızlı bir şekilde harcama kesintileri uygulamaya devam ediyor. Hepimizin bildiği üzere çoğu ülke zor ekonomik koşullar altında. Buna karşın İngiltere uluslararası kalkınma yardımlarında herhangi bir kesintiye gitmedi. Her yıl yüzde 0,7'lik kalkınma yardımı yapılmaktadır. Bu rakam da 9 milyar sterline denk gelmektedir. Bu yıl da bu hedefi tutturmak için çalışmalarımıza devam edeceğiz.''

Türkiye'nin, Suriye'den kaçan sığınmacılara verdiği desteğe de değinen Büyükelçi Reddaway, ''Türkiye'nin çabalarını takdirle karşılıyorum. Türkiye harika bir iş gerçekleştiriyor. Türk Hükümeti'ni, sivil toplum kuruluşlarını ve Türk halkını Suriyeli sığınmacıları sıcak karşılamalarından dolayı tebrik ediyorum'' dedi.

Muhabir: İnci Gündağ

Yayıncı: Tarkan Demir
Kaynak: AA