Başkan Eriş, Çiftçi Sorunlarını Gündeme Taşıdı

CHP Ödemiş İlçe Başkanı Mehmet Eriş, yaz patatesinde sulama dönemi yaklaşırken kuyulara ait elektrik sayaçlarının borçtan dolayı söküldüğünü belirterek, “Ovada 2 bini aşkın elektrik sayacı sökülmüş, yağmur yağmazsa üretici tarlasını nasıl sulayacak? PKK ile görüşeceklerine gelip üreticiyle görüşsünler.

Başkan Eriş, Çiftçi Sorunlarını Gündeme Taşıdı
Gerçek derdimiz geçim derdidir” diye konuştu.

Ödemiş’te yaz patatesinin nisan ayı ile birlikte sulanmaya başlayacağını kaydeden CHP İlçe Başkanı Mehmet Eriş, “Eğer mevsim yağışsız giderse, üretici mahsulün büyümesi için su vermek zorunda kalacak. Bu suyu alacağı kuyunun başındaki pompada ise elektrik yok. Çünkü elektrik sayaçları borçtan dolayı sökülmüş durumda. Bu durumda olan 2 bini aşkın üretici var. Yağmur yağmazsa patates toprağın altında yanacak mı? Üretici geçen yıl bir şey kazanamadı. Kazansa zaten borcunu öderdi. Ama sayaçların sökülmesi ile iyice zarara giriyor. Maalesef ki zarar zararı tetikliyor” dedi.

Üreticinin yaşadığı faciaların zincirleme şekilde geliştiğini savunan Eriş, şunları kaydetti: “Geçen yıl yaşanan patates afetinden sonra üretici hangi borcu kapatacağını şaşırdı. Sulaması, gübresi, mazotu, ilacı derken üretici kendi boğazını doyuramadı. Bunun sonucunda elektrik borçları birikti. Birçok arazide borçtan dolayı kuyuların başındaki sayaçlar sökülüyor. Süt üretici ise elektriğe bağımlı olduğundan harç-borç elektrik faturasını yatırıyor. Hayvanın sütünden gelen elektrik borcuna gidiyor. Tedaş’ın özelleştirilmesi sonrası bu sıkıntılar daha da arttı. Şu anda üreticinin de, patatesin de kaderi yağmurlara bağlı. Yağmurlar vaktinde yağmazsa üretici ne yapacak bilemiyoruz. Hükümetimiz ‘Tedaş’ı özelleştirdik’ deyip işinden kaçmamalı. Elektrik borçları daha da büyük bir sorun haline gelmeden buna bir çözüm bulunmalı. Özelleştirmeler yoksa halkın zulüm görmesi için mi yapıldı.” "BORÇLAR HASAT SONUNA KADAR ERTELENSİN" Elektrik borçlarının en azından hasat sonuna kadar ertelenmesi gerektiğini söyleyen Eriş, şöyle devam etti: “Önerimiz, bu borçların hasat dönemine kadar ertelenmesi. Üretici hasadını yapana kadar sayaçlar yeniden takılsın, pompalar yeniden çalışsın ki üretici borcunu ödeyebilsin. Üreticimiz zaten borcunu ödeyip kurtulmak istiyor. Ama patates zarar görürse hiçbir borcunu ödeyemez duruma gelecek. Buradan bölgemizin AKP yetkililerine de soruyoruz. Onlar da üretici, onlar da bu sorunlarla karşılaşıyorlar. Bunları niçin Ankara’ya iletmiyorlar. Üretici zulüm çekerken niye dile getirmiyorlar? Niye bir çözüm bulunmuyor? Özelleştirmeler neden hep halkımızın zararına oluyor? Yoksa AKP’liler üreticiyi, köylüyü dinlemiyor mu da her yıl ayrı bir fiyasko ile karşılaşıyoruz? Biz gezdiğimiz köylerde tüm üreticilerimizden aynı şeyleri duyuyoruz. Gelip bize de sorabilirler, köylerdeki sıkıntıları anlatırız. Halkın yararına çözüm önerilerini aktarırız. Herkes sıkıntılı, herkes zorda. O zaman PKK ile başkanlık için pazarlık yapacaklarına, görüşeceklerine gelip Ödemişli, Tireli, Kirazlı, Beydağlı üretici ile görüşsünler. Üreticinin, insanımızın gerçek gündemi her gün artan borçlarıdır, geçim derdidir. Üretici üretmek istiyor, buna engel çıkarılmamalı.”
Kaynak: İHA