Türk müziği arşivi artık internette

Osmanlı döneminden kalan el yazma nota külliyatının da yer aldığı TRT’nin tarihi Türk müziği arşivi, internet ortamında kullanıma açıldı.

Türk müziği arşivi artık internette
Beş yılda dijital ortama aktarılan 12 bin 548 nota, 'www.trtkulliyat.com ' adresinden dinlenebilecek. Projenin tanıtımına katılan Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, “Müzik kültürümüz çok zengin. Geçmişteki musikişinaslar halen insanımızı büyülüyor.” dedi.

19. yüzyıldan kalan notaların bir kısmı uzun yıllardır TRT Müzik Dairesi Başkanlığı 'nın arşivlerinde saklıydı. 2008 'den bu yana Müzik Dairesi Başkanlığı, İTÜ, Türk Müziği Devlet Konservatuvarı ve Başbakanlık Osmanlı Arşivi 'nin ortak yürüttüğü çalışma sonucu 12 bin 548 nota dijital ortama aktarıldı. Hamparsum nota sistemi ile yazılmış çeşitli el yazma külliyat Batı ve halk müziği notaları, Türk operetleri, kantolar, köçekçe takımları ve fasıl dizileri bugünden itibaren internet ortamında kullanılmaya başlandı. www.trtkulliyat.com adresinden ulaşılabilecek bu eserlerin sayısının zamanla 70 bine çıkması planlanıyor. Türk müziği tarihini aydınlatan bu eserlere siteden ulaşmak ücretsiz olmayacak. Siteyi incelemek ücretsiz fakat notaların çıktısını alıp kullanmak isteyen meraklıların siteye üye olmaları gerekiyor. Makam, bestekar adı ve forma göre arama yapılabilecek sitede bir nota sayfasının bedeli 25 kuruş.

Projenin tanıtımı bugün Harbiye 'deki İstanbul Radyosu 'nda gerçekleştirildi. Tanıtıma Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, TRT Genel Müdürü İbrahim Şanin ve çok sayıda davetli katıldı. Çeşitli eserlerin seslendirildiği program TRT Müzik kanalından canlı olarak verildi.

TRT 'nin son yıllarda çok geliştiğini dile getiren Bülent Arınç, TRT 'nin mevcut 15 kanalının dünyanın üçte ikisine ulaştığını ve özellikle 2008 yılında yapılan kanun değişikliği ile beraber TRT 'nin atılım üstüne atılım yaptığını aktardı. Müzik arşivinin dijitale aktarımı sırasında 165 bin sayfanın tek tek incelendiğini vurgulayan Arınç, “TRT 'nin müzik hafızası yenilendi. Web sitesine aktarıldı ve herkesin beğenisine sunuldu. Müzik kültürümüz çok zengin. Geçmişteki musikişinaslar halen insanımızı büyülüyor.” dedi.

TRT Genel Müdürü İbrahim Şahin ise şöyle konuştu: “165 bin sayfayı dijital ortama aktardık. Neredeyse çürümeye yüz tutan bu 760 ciltlik çalışmayı- ki artık dünyada eşi benzeri yok- biz ülkemiz piyasasına kazandırdık. Güzel olan şu 'Batı tarzı notalar devreye girdikten sonra 19. yüzyılın sonuna doğru Hamparsun notaları sadece özel arşivlere kaldırılmaya başlanmış. ' TRT de bunları bir şekilde edinmiş. Şu anda hiç okunmamış çok sayıda eser var. Ama en önemlisi dünyanın dört bir yanından bunun takibi olacak. Bu uygulamayı 10 dilde sürdürüyoruz. Türkçe ve İngilizce online olacak. Çok kullanılan 8 dilde de o dili bilen insanlar ulaşabilecek. Hamparsun notaları aynı zamanda Türk müziğinin zirvede olduğu dönemi yansıtıyor.” şeklinde konuştu.