Çin'in Yeni Lideri, 'çin Rüyasını' Anlattı

Çin'in yeni Cumhurbaşkanı Xi Jinping, "Çin Rüyası"nın gerçekleşmesi için Çin’e has sosyalizm yolunun sürdürülmesi gerekir.

Çin'in Yeni Lideri, 'çin Rüyasını' Anlattı
" dedi.

Pekin’deki Büyük Halk Toplantı Sarayı’nda yapılan ve iki hafta süren 12. Çin Milli Halk Meclisi birinci toplantısının kapanışında konuşan Xi, "Çin Rüyası"nın nasıl gerçekleştirileceğini anlattı. Söz konusu rüyanın Çin halkının rüyası olduğunu anlatan Çin Cumhurbaşkanı ve aynı zamanda Çin Komünist Partisi’nin Başkanı da olan Xi, bu rüyanın gerçekleşmesi için dayanışma içinde çaba gösterilmesi durumunda benzeri görülmemiş bir güce ulaşılacağını ve rüyanın ancak halk ile gerçekleştirilebileceğini ifade etti.

Xi, ‘’Büyük Çin medeniyetini oluşturan Çin ulusu, Çin şartlarına uygun bir kalkınma yolu geliştirebilir.’’ dedi ve Çin'e has sosyalizm teorisine ve sistemine olan güveni arttırarak, doğru yolda kararlılıkla ilerlemeleri gerektiğine vurgu yaptı.
Yakın gelecekte Çin’in görevleri ve hedeflerini anlattığı konuşmasında Xi, halkın mutluluğu için çaba gösterilmesi gerektiğini belirtti.

Ülkesinin henüz sosyalizmin başında olduğunu ve bu yoldan sapmayı düşünmediklerini söyleyen Xi, Çin'de yaşayan farklı azınlık grupların büyük millet ve çağdaşlık ruhunu yaymak, dayanışma ruhunu güçlendirmek ve ilerleme ruhunu sürekli iyileştirerek, geleceğe doğru adım atması gerektiğini kaydetti.

Devletin, uygulama alanındaki fonksiyonlarını üçte bir azaltacağını söyleyen Çin Cumhurbaşkanı, gereksiz bürokrasiyi önleyecek adımlar atacaklarını ifade etti.

Daha önce meclis toplantı öncesinde başlattığı parti üyeleri ve memurlara israf ve savurganlıktan vazgeçme çağrısını burada da tekrarlayan Xi, yolsuzluklar üzerine kararlılıkla gidecekleri vurgusunu yineledi.SAVAŞA HAZIR OLUNKonuşmasında birçok konuya da değinen Xi, dünyanın en kalabalık ordusuna sahip Çin Halk Kurtuluş Ordusu'nun (PLA), ülkenin egemenliği için tehlike durumunda savaşları kazanmak için hazır olmalarını istedi.Çin halkının "barışsever" olduğunu ve diğer ülkelerle dostça işbirliğini geliştireceklerini anlatan Xi, Çin'in barışçı kalkınma yolunda kararlı adımlarla ilerleyeceğini açıkladı ve insanlığın barış ve kalkınma davasını gerçekleştirmek için ortak çaba harcayacaklarını ifade etti.

Konuşmasında Xi, yurt dışındaki Çinli göçmenlerin, Çin’in gelişmesini sağlamak ve anavatanın diğer ülke halkları arasındaki dostluğu derinleştirmek için çaba harcama çağrısı yaptı.Meclisin kapanışında hükümetin çalışma raporu ile Yüksek Halk Mahkemesi ve Yüksek Halk Savcılığı’nın çalışma raporları ve ekonomik ve sosyal kalkınma planı, merkezi ve yerel bütçeler, toplantıya katılan partinin 3 bine yakın delegesi tarafından oylanarak kabul edildi .