Rekabet Kurumu Başkanı Kaldırımcı’dan 'bankalara Kesilen Ceza'ya İlişkin Açıklama

Rekabet Kurumu Başkanı Nurettin Kaldırımcı, “Yapılan çalışmaların ardından rekabetin ihlal edildiği sonucuna varıldı.

Doğru olduğu düşüncesi ile karar verdik. Karara yargı yolu açıktır” dedi.

Rekabet Kurumu Başkanı Nurettin Kaldırımcı, Rekabet Kurumu’nun 16. yıl dönümü toplantısının ardından gazetecilerin sorularını cevaplandırdı. Kurum tarafından 12 bankaya kesilen 1,1 milyar lira cezanın ardından bankaların yargı yolunu kullanacağı iddiaları üzerine değerlendirmede bulunan Kaldırımcı, yargı yolunun verilmiş bir hak olduğunu söyleyerek, İdare Mahkemesi’nden sonra Danıştay safhasının da olduğunu kaydetti.

Rekabet Kurumu’nun kendisine gelen şikayetleri dikkate aldığını belirten Kaldırımcı, karar kapsamında kredi faizlerinde kararın birlikte verilip verilmediği, fiyat koordinasyonunun olup olmadığı, fiyat artışında uzlaşmanın var olup olmadığı ve kamu mevduat ihalelerinde danışıklı teklifin olup olmadığını incelediklerini dile getirdi.

Yapılan çalışmalar sonucunda bir tespit yapıldığını ifade eden kaldırımcı, “Bu tespit sonucunda, mevduata uygulanan azami faiz oranlarını, kredi faizlerindeki artışları ve kredi kartlarındaki ücret artışlarından bazılarını birlikte belirlediklerini, kamu mevduatına ilişkin ihalelerde birlikte teklif verdiklerini ve rekabete duyarlı alanlarda bilgi değişimi olduğu konusunda tespit yapıldı. Karar verildi ve karar sonucunda rekabetin ihlal edildiği sonucuna varıldı” şeklinde konuştu.

Bankaların gücü göz önüne alınarak cezaların verildiğini söyleyen Kaldırımcı, bu soruşturmanın ikinci kez yapıldığını belirterek, “Cironun büyük olması cezanın da büyük olması gibi bir sonuç doğurdu. Gerekçeli kararda görüşler ortaya çıkacaktır. Gerekçeli kararın çıkması 2-3 ay gibi bir süreyi bulabilir” diye konuştu.

“KARAR YARGI YOLUNA AÇIKTIR” Kesilen cezanın ardından bankaların cezayı hak etmediklerini söylemesi üzerine Kaldırımcı, “Bütün kararlara saygı duyarız. Biz kamu kurumu olarak bir karar verdik. Bu karar doğru yanlış denilebilir. Spekülasyonlar yapılabilir. Doğru olduğu düşüncesi ile karar verdik. Karar yargı yoluna açıktır” şeklinde konuştu.

Bir gazetecinin, “Kararın ardından maliyetin vatandaşa yansıtılacağı iddiaları çıktı. Siz bunu üstü kapalı tehdit olarak algılıyor musunuz?” sorusu üzerine Kaldırımcı, “Biz kendi işimizle meşgulüz. Yanlış bir kısım açıklamalar bu açıklamaları yapanları ilgilendirir. Bankalar önemlidir. Kanun çerçevesinde onlar için de soruşturma açılabilir. Kamuoyunun gözü önünde bir kısım istenmedik davranışlar ortaya çıkarsa yine müdahil olunacaktır” değerlendirmesinde bulundu.

Bankaların ceza ödeme takvimine ilişkin soruya cevap veren Kaldırımcı, “Bunlar özel hukuk alanıdır. Bizim doğrudan müdahil olacağımız alan değil. Biz kararımızı verdik. Ama tüketicilerin haklarının takibine imkan verecek hukuki zemin tabii ki vardır” dedi

Kaynak: İHA