Naci Koru: Suriye’den Kaçan İnsanlara Kucak Açmaya Devam Edeceğiz

Dışişleri Bakan Yardımcısı Büyükelçi Naci Koru, Türkiye’nin Suriye rejiminin zulmünden kaçan sığınmacılara bağrını açtığını belirtti.

Naci Koru: Suriye’den Kaçan İnsanlara Kucak Açmaya Devam Edeceğiz
Koru, “Rejimin zulmünden kaçan kardeşlerimiz olursa komşumuzdan, biz onlara bağrımızı açarız, biz onlara misafirlik yaparız. Türkiye bugün de kapılarını kapatacak durumda değil. Gücümüz yettiğince bu zulümden kaçan insanlara kucak açmaya devam edeceğiz.” dedi.

Dışişleri Bakan Yardımcısı Büyükelçi Naci Koru, Bursa’da bir dizi etkinliğe katıldı.

Koru, Vali Şahabettin Harput ve Büyükşehir Belediye Başkanlığını ziyaretinden sonra Uludağ Üniversitesi'nde düzenlenen etkinliklere katıldı.

Naci Koru, Uludağ Üniversitesi Rektörlüğünü ziyaretinden sonra ‘Türk Dış Politikası ve Dışişleri Bakanlığında Kariyer İmkanı, Bir Kariyer Olarak Diplomatlık’ konulu konferansa katıldı.

Mete Cengiz Kültür Merkezi'nde düzenlenen konferansta konuşan Naci Koru, 1990’larda soğuk savaşın bittiği, dünyada özgürlüklerin ön plana çıktığı, yeni kurulan ülkelerin ekonomik ve siyasal kalkınmayı gerçekleştirdiği dönemde Türkiye’nin içine kapanarak, siyasi ve ekonomik olarak önemli bir varlık gösteremediğini söyledi.

Dışişleri Bakan Yardımcısı Naci Koru, 2000’lerin Türkiye için çok önemli olduğunun altını çizerek, şunları ifade etti: “Türkiye için dış politika açısından bakıldığında biz bunu 3 ayrı bölümde inceliyoruz. Birincisi, demokratik standartların yükseltilmesi, Türkiye buna çok önem verdi. AB üyelik süreci içinde bu çok önemli. İkincisi, ekonomide yapılan reformlar. Siyasi istikrarı sağladığınızda bunun üzerine getirdiğiniz yeni bir güç ekonomisi ile güçleniyor. Ve çok boyutlu bir dış politika oluşturması gerekiyor.”“DIŞ POLİTİKA RESTORASYONU YAPTIK”Dış politika restorasyonu kapsamında yeni çok boyutlu bir dış politika oluşturduklarını belirten Naci Koru, “Bunun birincisi mevcut sınır dışı politikalarımızı güçlendirmeliyiz. İktidarlar değişse de Türkiye’nin değişmeyen dış politika esasların da yürümesi. İkincisi uluslararası örgüt ve platformlarda etkin rol oynamamız, üçüncüsü ise komşu ve çevre ülkelerle yakın ilişkiler oluşturmalıyız. Dördüncüsü ise dış politikada yeni coğrafyalara açılmak olarak sıralayabiliriz.” dedi.

Suriye konusundaki bir soruya ise Dışişleri Bakan Yardımcısı Büyükelçi Naci Koru, Türkiye’nin sığınmacılara yardım etmeye devam edeceğini kaydederek şöyle konuştu: “Rejimin zulmünden kaçan kardeşlerimiz olursa komşumuzdan biz onlara bağrımızı açarız, biz onlara misafirlik yaparız. Türkiye’nin söylediği buydu. Ama Türkiye bugünde kapılarını kapatacak durumda değil, Türkiye bu gün de o yüz binlerce insanı ‘artık ben seni misafir edecek durumda değilim, siz artık ülkenize dönün’ diyebilecek durumda değil, niyette de değil. Gücümüz yettiğince bu zulümden kaçan insanlara kucak açmaya devam edeceğiz. Bu ne kadar sürer? Bunu bilmemiz mümkün değil. Ama biz orada insan haklarına saygılı yeni bir dönemin başlaması ve yeni bir rejimin gelmesi için çaba sarf ediyoruz.” Naci Koru, bunu yaparken de bölge ülkeleri ve Arap ülkeleri ile ortak hareket etiklerini sözlerine ekledi.

NACİ KORU’YA PROTESTO GİRİŞİMİ

Bu arada Dışişleri Bakan Yardımcısı Büyükelçi Naci Koru salonda konferans verirken, öğrenci kolektifi üyesi bir grup içeri girmeye çalıştı. Daha önce de üniversitede bazı olaylara katıldıkları için üniversite güvenlik görevlileri tarafından içeri girmelerine izin verilmedi. İçeri alınmamalarını protesto eden grup bir süre bina önünde oturdu. Daha sonra içeri girmek isteyen grup özel güvenlik görevlileri tarafından buradan uzaklaştırıldı. Bu sırada arbede yaşanırken, bazı öğrenciler kendilerine copla vurulduğunu iddia etti. Grup daha sonra rektör ile görüşmek için rektörlük binasına giderek içeri girmeye çalıştı. Rektörlük bina girişini kapatan özel güvenlik görevlileri öğrencilere izin vermedi. Öğrenciler ile güvenlik görevlileri arasında uzun süre tartışma yaşandı .