Afsader Sağlıkçıları Bir Araya Getirdi

Afrika’nın Somali ve sudan gibi yoksul ülkelerinde 12 milyon insanın katarakt ile karşı karşıya olduğunu kaydeden Ege Uluslararası Sağlık Federasyonu (ESAFED) Başkanı Erol Uysal, “Yaptığımız 12 bin katarakt ameliyatı ile bir çok insanı yeniden hayata bağlamanın sevincini yaşıyoruz, Afrika’dan Anadolu’ya dua zinciri oluşturuyoruz” dedi.

Afsader Sağlıkçıları Bir Araya Getirdi
Afyonkarahisar Sağlıkçılar Derneği (AFSADER) tarafından 14 Mart Tıp Bayramı dolayısıyla düzenlenen yemekte protokol üyeleri ve sağlık camiası bir araya geldiler. Korel Termal Otel’de düzenlenen yemeğe Afyonkarahisar İl Sağlık Müdürü Dr. Necip Yemenici, İl Halk Sağlığı Müdürü Dr. Lütfi Akgün, Afyirliği Genel Sekreteri Dr. Ayhan Erenoğlu, Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Songur, sivil toplum örgütleri temsilcileri, hastane başhekimleri ile çok sayıda sağlık çalışanı ve davetliler katıldı

AFSADER başkanı Yusuf Aydın, dernek olarak yapılan en önemli çalışmaların başında 11 ülke temsilcileri ile birlikte yapılan çalıştaylar ve yurt dışı gezileri olduğunu kaydederek, “Yaptığımız çalışmalarda Somali başta olmak üzere dünyanın acı ve yoksulluk çeken ülkelerinde ilaç yardımlarıyla birlikte, ücretsiz ve gönüllü olarak sağlık faaliyetleri yürüttük. Afyon olarak 150 kişiye katarakt ameliyatı yaptık” dedi.

KATARAKT 12 MİLYON İNSANI ETKİLİYOR

ESAFED Başkanı Erol Uysal ise, federasyonun Somali başta olmak üzere Sudan gibi insanlarının barınma, gıda ve sağlık malzemelerine ihtiyacı olan ülkelerde yaptıkları çalışmaları anlattı. Afrika için kafa yormanın gerektiğini ve orası için sağlık hizmetinin çok acil bir ihtiyaç olduğunu anlatarak şöyle konuştu: “Bizde Anadolu’da yaşayan vicdan sahibi olarak insan olarak buna duyarsız kalamazdı ki kalmadıkta orası için hemen harekete geçtik. Bu kıtaya gönüllü doktorları götürdük. Oraya gittiğimiz da yaptığımız işin ne kadar önemli olduğunu gördük katarakt ameliyatı yaptık. Afrika’da bu hastalık çok görülüyor. Göz hastalıkları uzmanı yok. 12 milyon insan ameliyat bekliyor. İki gözü görmüyorlar. 100 dolar karşılığında biz oraya gittiğimizde birçok insanı yeniden hayata bağlamanın sevincini yaşıyoruz. Afrika’dan Anadolu’ya dua zinciri oluşturuyoruz. Gözünü açtığımda ne yapacaksın diye sorduğumda ‘çocuğumu okula göndereceğim’ dedi.

Çocukların eğitime kavuşmasını sağlıyoruz. Bu nedenle. 12 bin katarakt ameliyatı yapıldı. Türk hekimlerini çok seviyorlar büyük bir güvenleri var. Bu el sayesinde Afrika’yı kazanacağız” dedi.

“SOMALİ’DEKİ İLK VE TEK ÇOCUK PARKINI BİZ YAPTIK”

Somali’de görev yapan Dr. Kemal Serkan Türel ise, “Somali’yi gidilmesi gereken bir yer olarak görüyorum. Somali’de gerçekten çok büyük olanaksızlıklar var anlatılmaz yaşamak lazım. Bizden sonra gidecek arkadaşlara da orada büyük görevler düşüyor. İnsanların birçok önemli sağlık problemleri var, ama bir o kadarda imkansızlık ve ilaç eksikliğinden dolayı tedavi yoksunluğu da var. Göz ve fıtık ameliyatları ağırlıkta. Somali’deki ilk ve tek çocuk parkını biz yaptık” dedi.

Kaynak: İHA