“Taa, Tüm Türk Dünyası İle Abd İlişkilerinin Gelişmesine Katkı Sağlıyor”

ABD'nin Güney ve Orta Asya’dan sorumlu Dışişleri Bakanı Yardımcısı Robert Blake, Türki Amerikan Birliği'nin (TAA) sadece Türkiye değil, tüm Türk dünyası ile ABD ilişkilerinin gelişmesine katkıda bulunduğunu söyledi.

TAA ile Türkiye İşadamları ve Sanayiciler Konfederasyonu’nun (TUSKON) ortaklaşa düzenlediği Türk Amerikan Kongresi’nin öğlen yemeğinde konuşan Bakan Yardımcısı Blake, Türki Cumhuriyetleri arasında işbirliğinin gelişmesinin önemine vurgu yaptı. Son 4 yıldır Türkiye'den sorumlu olmanın ayrıcalığını taşıdığını hatırlatan Blake, bölgede istikrarın korunabilmesi için insan hakları, yolsuzlukla mücadele ve hukuk sisteminin güçlendirilmesine dikkat çekti. Blake bölge için umutlu olduğunu bu tür organizasyonların global dünyaya katkısının büyük olduğunu söyledi.

Blake, TAA'nın sadece Türkiye değil, tüm Türk dünyası ile ABD ilişkilerinin gelişmesine katkıda bulunduğunu vurguladı.Mississippi Senatörü Roger Wicker ise toplantıda yaptığı konuşmada, 7 Türki ülkenin bu organizasyonda olmasının heyecan verici olduğunu belirtti.

ABD ile Türki Cumhuriyetleri arasında 20 yıllık bir dostluğun olduğunu vurgulayan Wicker, ulusal güvenlik, ekonomik ve demokratikleşme reformları için Türki Cumhuriyetlerle birlikte çalıştıklarına değindi. Wicker, "Bu ilişkilere çok önem veriyoruz. Soğuk savaş Sonrası tüm dünyanın demokratikleşmesinden ümitliyiz. Bu gibi etkinlikler bu süreçte önemli rol oynuyor. O yüzden TAA’ya teşekkür ederim.” diye konuştu.

TAA’yı çalışmalarından dolayı kutlayan AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Ekrem Erden, "Bu birlik sadece ABD - Türkiye arasında değil. Diğer tüm Türki Cumhuriyetlerlede önemli işler yapabileceğimizin bir göstergesidir.” diye konuştu.

Globalleşen dünyada güçlenen ekonomisi ile önemli hale gelen Türkiye’nin aynı başarıyı demokrasi ve özgürlükler konusunda gösteremediğini dile getiren CHP Genel Başkan Yardımcısı Gökhan Günaydın ise toplantıyı organize eden TAA’ye teşekkür etti .