Sağlıkçılar Protesto İçin Diş Protezlerini Yaktı

İzmir'de kamuda çalışan diş teknisyenlerinin iş yükünün arttırılması, sağlık çalışanları tarafından protez dişler yakılarak protesto edildi.

Sağlıkçılar Protesto İçin Diş Protezlerini Yaktı
Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumu (TKHK), "Diş Protez Teknisyenlerinin Günlük İş Yükü Miktarları" konulu genelgeyle bir günde yapmaları gereken iş sayısını arttırdı. Buna göre kamuda bir diş tamiri 4 dakika, diş protezi ise 28 dakikaya düşürüldü.Bu durumu protesto etmek isteyen Türk Sağlık Sen İzmir Şubesi, Konak Diş Hastanesi'nde eylem düzenledi.

Üniformalarıyla eyleme katılan diş teknisyenleri, kamuda çalışan meslektaşlarıyla birlikte iş yükü oranlarını arttıran genelgenin iptalini istedi. Türk Sağlık Sen İzmir 1 No'lu Şube Başkanı Ahmet Doğruyol, eylemde yaptığı açıklamada bir tam protezin yapım süresinin 372 dakikadan 122 dakikaya düşürülmesinin mantıklı olmadığını söyledi.

Sağlık Bakanlığı'na seslenen Doğruyol, "Sayın Sağlık Bakanım ve yetkililerimiz, öncelikle yapılması gereken diş protez teknisyenlerinin iş sayısını arttırmak değil, Tedavi Hizmetleri Genel Müdürlüğü'nün 2009/20 sayılı genelgesine göre çalışma ortamı ve şartlarının düzeltilmesidir. Eğer iş sayılarıyla ilgili yeni bir çalışma yapılacaksa bu komisyonda diş hekimliği faküleleri, diş hekimi, diş teknisyeni ve sendikaların mutlaka bulunması gerekir." dedi.

Diş teknisyenliğinin aynı zamanda şahsi beceriyle ilgili olduğuna dikkat çekerek, "Hata ve yenileme payı yüksek olan bir iştir. Sözde genelgedeki zaman dilimlerinde bir protezin, yani diş diziminin 28 dakikada yapılması mümkün değildir. Türk Sağlık Sen İzmir 1 No'lu Şube olarak Ege Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi'nden 2005/417 sayıyla aldığımız yazıya göre bir protezin bitim süresi yaklaşık 400 dakikadır." diye konuştu.

Basın açıklamasının ardından diş teknisyenleri, ellerinde tuttukları protezleri yere atıp ateşe verdi .