İmralı tutanaklarının sızdırılmasının perde arkası

Tutanakları Milliyet'e para karşılığında satan DİHA muhabiri ikinci Oslo operasyonuna imza attı.

İmralı tutanaklarının sızdırılmasının perde arkası
İmralı tutanaklarının Milliyet gazetesi tarafından yayınlanması, çözüm sürecine yönelik yakın dönemde yapılan ilk görüşme olan Oslo görüşmelerinin sızdırılması olayını hatırlattı.

BDP İTİRAF ETTİ

Önce tutanakların kendileri tarafından sızdırılmadığını açıklayan BDP 'li yöneticiler daha sonra itiraf gibi bir açıklama yaparak tutanakların, Parti Meclisi üyesi iki isim ve partinin basın sorumlusu tarafından sızdırıldığını açıkladı. BDP 'den yapılan yazılı açıklamada sızdırmayı gerçekleştirenlerin istifa ettikleri belirtildi.

Parti yaptığı açıklamada ''BDP, çözüm sürecine ait olduğu iddia edilen tutanaklara ilişkin, metnin çoğaltılmaması kararına rağmen 2 Parti Meclisi üyesinin PM Toplantısı'na ara verildiğinde kimsenin bilgisi ve onayı olmadan tutanakları çoğalttıkları, bu sırada parti personelinin de tek bir nüshayı kendisi okumak üzere çoğalttığı belirtilerek, ''Basın büromuzda çalışan Ali Özgüç, gazeteci Alper Atalay'ın metin üzerinden fotoğraf çekmesine izin vermiştir. Milliyet'te yayınlanan tutanak resminin bir fotoğraf kaydı olduğu anlaşılmıştır'' ifadesi kullandı.

OSLO'YU DA ALPER ATALAY SIZDIRMIŞTI

DİHA muhabiri Alper Atalay, Oslo görüşmelerini ANF üzerinden sızdıran isimdi. Atalay'ın İmralı tutanaklarını da sızdıran isim olması tartışmalara farklı bir boyut kattı.

DİHA MUHABİRİ PARA KARŞILIĞINDA SIZDIRDI

Tutanakların sızdırılma şekliyle ilgili dikkat çekici ayrıntılar ortaya çıktı. Daha önce Oslo 'daki çözüm sürecini baltalayan Kandil orijinli kanat, Oslo 'daki görüşmeyi sızdırmıştı. Yeni çözüm sürecinden rahatsız olan Kandil kanadı, bu sefer de Dicle Haber Ajansı (DİHA) ve Milliyet üzerinden aynı operasyonu gerçekleştirdi. Tutanakların fotoğrafını çeken DİHA muhabiri para karşılığında tutanakları Milliyet muhabiri Namık Durukan 'a sattı.

ÖCALAN KIZINCA ÖZÜR DİLEDİLER

PKK 'ya yakınlığıyla bilinen Fırat Haber Ajansı üzerinden yapılan Oslo deşifresi sonrası benzer bir görüntü vermek istemeyen Kandil ekibi bu defa Milliyet üzerinden İmralı tutanaklarını sızdırdı. Tutanakları sızdıran isimleri açıklayan BDP Öcalan'dan da özür diledi. Partiden yapılan açıklamada 'Parti yetkili organlarımız yaşananlardan dolayı kendi sorumluluğunun farkındadır. İmralı'daki görüşme yayınlanmak üzere yapılmamıştır. Öncelikle yaptığı görüşmenin kendi bilgisi dışında basında yer alması nedeniyle Sayın Öcalan'dan özür diliyoruz. Yine görüşme metninde adı geçen kişilerin ve kurumların da aynı gerekçeden ötürü özrümüzü kabul etmelerini rica ediyoruz. ' denildi.

TUTANAKLAR MİLLİYET'İN İNTERNET SİTESİNDEN KALDIRILDI

Çözüm sürecini baltalamaya yönelik bu sızdırma sonrası Başbakan Recep Tayyip Erdoğan bu olaya büyük tepki göstermiş ve Demirören Grubu 'nu hedef alarak, 'Eğer gazetecilik buysa, batsın sizin bu gazeteciliğiniz ' demişti. Bu sert çıkış sonrası Milliyet Gazetesi İmralı tutanaklarını internet sitesinden kaldırmıştı.

MİLLİYET'TE KRİZ YARATTI

Tutanaklar gazete içinde de krize neden olmuş yakın dönemde gazetenin başına geçen Derya Sazak istifanın eşiğine gelmişti. Öte yandan hükümeti eleştiren yazılara imza atan Can Dündar, Hasan Cemal ve Hasan Pulur 'un gazeteden gönderilmesi gündeme gelmişti.