Maliye Bakan Yardımcısı Abdullah Erdem Cantimur Uşak’ta

Maliye Bakan Yardımcısı Abdullah Erdem Cantimur, Uşaklı mali müşavirlerle yaptığı sohbet toplantısında 5084 sayılı teşvik uygulamasının tamamen sona erdiğini ancak istihdamın sürekliliği için sürdürülen bir çalışmanın bulunduğunu ifade ederek, “Bu çalışma kısa süre içinde kamuoyuna açıklanacak” dedi.

Maliye Bakan Yardımcısı Abdullah Erdem Cantimur Uşak’ta
Maliye Bakan Yardımcısı Abdullah Erdem Cantimur, 24. Vergi Haftası kutlamaları kapsamında Uşak Defterdarlığı tarafından düzenlenen vergi rekortmenleri ödül törenine katılmak özere kente geldi. Ödül töreni öncesi SMMMO toplantı salonunda mali müşavirlerle bir araya gelen Cantimur, mesleki sorunların çözümü ile ilgili mali müşavirlerin sorularını yanıtladı. Toplantıya SMMMO Başkanı Azmi Yılancıoğlu, AK Parti Milletvekili Mehmet Altay, İl Defterdarı Abdullah Kırım ve AK Parti İl Başkanı Mehmet Gün de katıldı.

Uşak’ın da içinde bulunduğu 49 ilde uygulanan ancak 2012 sonu itibariyle sona eren 5084 sayılı teşvik uygulamasının tamamen ortadan kaldırıldığını ifade eden Maliye Bakan Yardımcısı Abdullah Erdem Cantimur, mali müşavirlerin ücretlerin tahsili konusunda “Ücretlerimizi Vergi Dairesi kanalıyla alalım” isteğine olumsuz yanıt verdi. Hiçbir meslek kuruluşu için böyle bir uygulamanın söz konusu olamayacağını ve herkesin yaptığı işin tahsilatını kendisinin yapması gerektiğini anlatan Canimur, “Biz böyle bir öneriye sıcak bakmıyoruz. Yaptığımız işin tahsilatını kendimiz yapacağız. Yaptığı işe ve mesleğe saygısı olan arkadaşlarımız tahsilatını kendisi yapmak zorunda. Aksi takdirde bu işi bırakmalıdır. Çünkü emeğinin karşılığını tahsil edemeyen bir mali müşavir hem kendisine hem de mesleğine haksızlık etmiş olur” dedi.

Uşak’ta da uygulanan 5084 sayılı teşvik uygulamasının tamamen kalktığını ancak bunun yerine istihdamın sürekliliği için bir çalışma olduğunu belirten Abdullah Erdem Cantimur, “Bu çalışma önümüzdeki günlerde kamuoyuna açıklanacak. Yeni teşvik uygulamasına paralel uygulamaya konulacak bu çalışmadan en fazla 5. ve 6. bölgede yer alan illerimiz faydalanacak. 4. bölgede yer alan iller belli oranda yararlanacak. Çalışma başladığında 3. ve ilk iki bölgede yer alan iller bundan yararlanamıyordu. 3. Bölge de çalışmaya kısmen dahil edildi. Uşak yeni teşvik sisteminde 3. bölgede yer alıyor. Dolayısıyla Uşak ilimiz kısmen de olsa istihdamın sürekliliğinden faydalanacak” dedi.

GERİ DÖNÜŞÜMÜ STRATEJİK YATIRIMLAR KAPSAMINA ALDIRMAK İÇİN ÇALIŞIYORUZ Mali müşavirlerin Uşak’ın üçüncü bölgede yer almasının haksızlık olduğunu iddia etmesi üzerine AK Parti Milletvekili Mehmet Altay, “Yeni teşvik sisteminde bölgeler oluşturulurken 63 kriter değerlendirmeye alındı. Kütahya ve Afyon 4. bölgede yer alırken biz Uşak olarak 3.3. bölgede yer aldık.Kriterlere göre bunda bir haksızlık yok. Çünkü Uşak nüfusunun üçte ikisi kent merkezinde yaşıyor. Komşu illerimiz Afyon ve Kütahya’da ise nüfusun üçte ikisi kırsal alanda yaşıyor. Bu tablo bizim üçüncü bölgede yer almamıza neden oldu. Kriterler her ile objaktif bir şekilde uygulandı. İstihdamın sürekliliği için yağılan çalışmada ilk anda 3. bölge yoktu. Yaptığımız çalışmalarla kısmen de olsa üçüncü bölgede bu teşvikten faydalanacak. Ayrıca biz geri dönüşüm sektörünün stratejik yatırımlar kapsamına alınması için çalışma yürütüyoruz. Eğer bunu başarabilirsek geri dönüşüm sektörüne yatırım yapan firmalarımız 5. ve 6. bölge statüsüne kavuşacak. Geri dönüşüm sektörü Uşak için bu nedenle büyük önem arz ediyor” dedi.

Kaynak: İHA