Arınç: 4. Yargı Paketi Pazartesi Günü Bakanlar Kurulu’na Sunulacak

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Adalet Bakanlığı’nın 4. Yargı Paketi’ni pazartesi günü Bakanlar Kurulu'na sunacağını ve bu konuda karar vereceklerini söyledi.

Arınç, Türkiye’de bugün tabu sayılan pek çok olayda özgürlük alanının genişletilmesi halinde mahkemelerin, sanıkların rahatlayacağını ve davaların sonuçlarına daha çabuk gidilebileceğini belirtti.

Arınç. “İnşallah Adalet Bakanlığımız çalışmasını tamamlamış ise pazartesi günü Bakanlar Kurulu'nda 4. Yargı Paketi konusunda da kararımızı vereceğiz. Umarım ki önümüzdeki günlerde bu kanunları da Meclis'ten geçirmiş olacağız.” diye konuştu.

Bülent Arınç, Ankara Çukurambar’da Naquesh Cafe&Butik İstanbul'un açılışına katıldı.

Arınç, açılışın ardından basın mensuplarının gündeme ilişkin sorularını cevapladı. Bir gazetecinin “Geçtiğimiz günlerde yaptığınız 'Saygın kişiler tutuksuz yargılansın' diye bir açıklamanız olmuştu. Saygın kişilerin kapsamı kimlerdir?” şeklindeki soruya Arınç, şu cevabı verdi: “Ben 'saygın kişiler tutuksuz yargılansın' diye tek bir cümle kullanmadım. Toplumda saygın olan, saygın olmayan diye bir ayrım yapmak doğru değil. Ben evrensel bir hukuk prensibini ortaya koydum. Ceza Muhakemesi Kanunu'nda da ceza yargılamasında da usul odur ki bir insan yargılanacaksa tutuksuz yargılanması esastır. Tutuklu yargılanması istisnadır. Kanun, kimlerin tutuklu yargılanacağını sebepleri ile ortaya koymuştur. Bu sebeplerin ortadan kalkabildiği durumda kişinin tahliyesi gerçekleşebilir. Yoksa ben tutuklu tutuksuz yargılanan hiç kimseyi saygın olan saygın olmayan diye ayrıma tabi tutmam. Bu doğru bir davranış olmaz. Saygın kişiler anlamına gelecek olan şunu Başbakanımız da başkaları da konuşuyor. 'Bürokraside önemli noktalarda görev yapmış kişiler, ister asker ister sivil olsun üniversitelerde rektörlük, profesörlük noktasında görev yapmış insanlar, gazeteciler, toplumda belli bir yeri belli bir görevi ifa olan insanların yargılanması konusunda da bu prensibe mutlaka dikkat edilmelidir' diye söylemiştim. Ben bunları 2011 yılının yedinci ayından itibaren televizyonlardaki birçok programda tutukluların uzun tutukluluk sürelerinin cezaya dönüşmemesi gerektiğini bundan insanların mağdur olmamasını ifade etmiştim.”

ERGUN SAYGUN PAŞANIN TAHLİYESİNDEN MEMNUNİYET DUYDUM

Yargının savcısıyla hâkimiyle bu tür konularda daha duyarlı ve dikkatli olmasını ümit ettiğini belirten Arınç, “4–5 yılı bulmuş tutukluların süresine bundan sonra çok daha dikkat eder. Eğer mümkünse tutuksuz yargılanmaları için gerekli kararları alır. İsteğimiz budur. Yargının işine karışmak değil ama yargıyı bu konuda uyarmak vazifemizi yerine getirmiş oluyoruz. Dün Ergun Saygun paşa ciddi bir ameliyat geçirdi. Mevcut hastalıklarına ilaveten bu yeni durumda eklenince adli tabip hastane raporuyla tutuklu kalmasının hayati tehlikeyi arttıracağı kararı verildi.

Bu yüzden kendisi tahliye edildi. Ben bu tahliyeden dolayı memnuniyet duydum. Ciddi rahatsızlıkları bulunan bir kişinin cezaevinde tedavisinin yapılmasında zorluklar çıkabilir.” diye konuştu.

"ANADİLDE SAVUNMA HAKKIYLA İLGİLİ İSTEKLERİN BİR KISMI SİYASİ"

Anadil ve insanın kendini daha rahat ifade edileceği herhangi bir dilde savunma hakkının yerine getirilmesi ile ilgili kanuni bir düzenleme yapıldığını belirten Arınç, “Bu taleplerin bir kısmının siyasi olduğunu biliyoruz. Bugüne kadar Türkçe konuşmuş, okumuş, yazmış olan birçok insan özellikle KCK davalarında savunmalarını 'Kürtçe yapmak istiyoruz' deyince yargı tıkanmıştı. Biz bu tıkanıklığı açtık. Türkiye’de bugün tabu sayılan pek çok olayda siz özgürlük alanını genişletirseniz iş tekrar kendi mecrasına dönecektir. Mahkemelerde bundan rahatlayacak sanıklarda bundan rahatlayacak ve sonuca daha çabuk gitmek mümkün olacaktır. Buna benzer pek çok uygulama Türkiye’de toplumsal bir rahatlamaya yol açıyor. İnşallah Adalet Bakanlığımız çalışmasını eğer tamamlamış ise pazartesi günü Bakanlar Kurulu'nda 4. Yargı Paketi konusunda da kararımızı vereceğiz. Umarım ki önümüzdeki günlerde bu kanunları da Meclis'ten geçirmiş olacağız. Türkiye bu rahatlama ortamıyla önündeki engelleri daha büyük ölçülerle adımlarda aşmaya başladı.

” şeklinde konuştu.