Kürt Siyasetçi Hilalî: Pyd Rejimin Şebbihası Olmuş Esed Adına Savaşıyor

Suriye’nin Kürt bölgesinde Özgür Suriye Ordusu'yla birlikte Baas rejimine karşı mücadele veren Kürt siyasetçi Usame Hilalî, terör örgütü PKK’nın Suriye’deki yapılanması PYD’yi sert bir dille eleştirdi.

Kürt siyasetçi, PYD’nin Beşar Esed’in Şebbihası olduğunu ve onun silahlarıyla rejimin çıkarları için çalıştığını söyledi.

Hilalî, direnişe destek verdiği için geçen yıl PKK tarafından öldürülen Geleceğin Partisi Lideri Meşal Temo’nun adıyla kurulan birliğin de komutanlığını yapıyor. Hilalî, Özgür Suriye Ordusu'na destek vermek amacıyla 500’e yakın gönüllü üyesiyle Suriye’nin Rasuleyn bölgesinde Esed askerlerine karşı savaşıyor. Meşal Temo Birliği’nin komutanı Usame Hilalî, Suriye’nin Kürt bölgesinde yaşanan gelişmeleri internet üzerinden yayın yapan Rudaw.net’e değerlendirdi. Hilalî, Kürtlerin devrime karşı ilk günden beri mücadele verdiklerini belirtiyor. PKK tarafından öldürülen liderleri Meşal Temo’nun Esed’in zindanından çıktıktan sonra rejimi devirme çağrısı yapan öncü isimlerden biri olduğunu hatırlatan Hilalî, “Meşal Temo, Beşşar Esed ve tahripkâr rejimine karşıki kahramanca sözleri dolayısıyla sembol bir isimdi. Bu çıkışı rejimi rahatsız etti ve öldürüldü. Bu yüzden birliğimizi onun ismi ile müsemma kıldık ki bu vesileyle rejimi yıkmak için onun güçlü yol-yönteminden hareket ettiğimizi gösterelim istedik.” dedi.

Özgür Suriye Ordusu’nun Kürt bölgesine geçişini, Demokratik Birlik Partisi (PYD) ve silahlı kanadının istemediğini anlatan Hilalî, “Çünkü onlar rejim yanlısı olup Suriye devriminin karşıtı işler yapmaktadırlar. Suriye Kürt halkı, Özgür Suriye Ordusu’nun geçişi ve kendisini rejimden kurtarma yanlısıdır. PYD, YPG (PKK) ve yandaşları rejimin Şebbihası olmuşlar. Onun yerine savaşmakta ve rejimin silahlarını kullanmaktalar. Gösterilere katılan yurttaşları kaçırma ve korkutma faaliyetleriyle meşguller. Bütün Suriye halkı onların icraatlarından rahatsız. Nitekim Beşşar Esed de son konuşmasında onlara teşekkür mesajını vermişti. Bunlar Demokratik Kürt Güçleri Birliği lideri Cemil Omer’in (Bavê Adil) kaçırılışı ile öne çıktı. Nitekim PYD, konuyla ilgili kendileriyle temas kuran Haseke Devrim Konseyi lideri Hesen Abdulla’ya şunu söylemiştir: ‘Cemil Omer Bavê Adil Hoca Kandil’dedir.’ Aynı şekilde bu kesim son olarak Suriye Kürt Demokratik Partisi (el-Parti) Politbüro üyesi Behzat Dorsin Hoca’nın kaçırılışı ile de öne çıkmıştır.” ifadelerini kullandı.Özgür Suriye Ordusu'nun Askerî Devrim Konseyi takipçileri olduğunu anlatan Hilalî, şunları kaydetti: “Bu konseye Hesen Abdulla liderlik etmektedir. Hiç kimseden destek almıyoruz. Bizzat kendimiz rejimin ordusunun silahlarına el koyma yoluyla kendimizi takviye ediyoruz. YPG (PKK) ile rejim ordusu arasında bir çatışma yok. Çatışma köydeki bazı kontrol noktalarının denetimiyle ilgili olarak YPG-Arap Şebbihalar arasında yaşandı. İslami kesimler çoğulcu Suriye toplumunun diğer kesimleri gibi temsilci taraflardır. Meydandalar ve biz de meydanda kalmaları için mücadele ediyoruz. Aynı şekilde biz de Kürtler olarak birleşik Suriye içinde doğal haklarımızı elde etmek için meydanlardayız. Hür Ordu’nun inisiyatifinin dışında olan hiçbir kesime yardım ve desteğimiz söz konusu değil.”